Tatar: täielik elektrikatkestus on välistatud (3)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Eleringi juht Taavi Veskimägi (vasakul) ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatar eilsel pressikonverentsil, kus räägiti elektrisüsteemide toimivusest Venemaa vaenutegevuse taustal.
Eleringi juht Taavi Veskimägi (vasakul) ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatar eilsel pressikonverentsil, kus räägiti elektrisüsteemide toimivusest Venemaa vaenutegevuse taustal. Foto: Konstantin Sednev

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) ja Eleringi pressikonverentsil andsid olukorrast ülevaate ministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatar ja Eleringi juht Taavi Veskimägi.

Peaminister Kaja Kallas (RE) rääkis, et valmis tuleb olla elektrikatkestuseks. Kas Taavi Veskimägi jättis midagi rääkimata ja need riskid on siiski olemas?

Veskimägi: Riskid on alati olemas. Ka praeguses süsteemis on riskid. Mina midagi rääkimata ei jätnud. Ka peaminister ei rääkinud midagi valesti. Ilmselgelt on enne 2025. aastat riskid kõrgemad.

Mis võib siis elektrikatkestuse tingida või valesti minna?

Veskimägi: Ma ei taha neid avalikult avaldada. Mõned mured on liiga suured. Karakteristikuid on elektrisüsteemis palju, näiteks me ei ehitaks üheksat sünkroonkompensaatorit, kui neid vaja poleks. Praegu neid valmis pole. Ja seetõttu puudub praegu vajalik inerts. Sellises olukorras oleks lahendus käima panna soojuselektrijaamad ja gaasijaamad. Selge on see, et kui praegu pole LNG-terminali, on ka see risk.

Aga ükski risk pole selline, mis poleks kontrolli all.

Tatar: Kui idanaaber seda soovima peaks, tahaks ta seda teha eesmärgiga meie süsteem uppi lüüa. Kuni 2025. aastani on tõenäosus, et midagi võib minna valesti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles