Taani lubab taas minke kasvatada (1)

Copy
Mingifarm Taanis.
Mingifarm Taanis. Foto: RITZAU SCANPIX

Taani valitsus teatas reedel, et kui ajutine mingikasvatuse keeld 1. jaanuaril kaob, lubatakse neid karusloomi kasvatada, kuid oluliselt väiksemas mahus kui enne koroonapandeemiat.

Taani valitsus andis kahe aasta eest käsu hukata miljoneid minke, et vähendada koroonaviiruse inimestele edasikandumise ohtu. Mingikasvatus keelati Taanis täielikult ära 2020. aasta novembris.

Mink ehk ameerika naarits on ainus seni tuvastatud loom, kes on nakatanud inimesi COVID-19-ga.

Nüüd ütles keskkonna- ja toiduministeerium, et tervishoiuametnike hinnangul on piiratud mahus mingikasvatuse jätkamisest tulenev rahvatervise oht väga väike, kui kasutatakse nakkustõrjemeetmeid.

Valitsus ütles, et ajutise keelu tühistamise otsus langetati Statens Serumi instituudi ohuhinnangu põhjal.

Toidu-, põllumajandus- ja kalandusminister Rasmus Prehn ja instituudi ametnikud kohtuvad reedel Taani mingitööstuse esindajatega, et selle valdkonna nakkustõrjemeetmed üle vaadata.

«Ei ole mingit põhjust avada uuesti suuri mingifarme, kus miljonid loomad on topitud väikestesse traatpuuridesse, kuni nad karusnaha pärast tapetakse,» ütles Taani loomakaitseühingu juht Britta Riis. «See on halb loomadele, keskkonnale ja kliimale.»

«Minkide pidamine olemasolevates puurides ei ole vastuvõetav,» rõhutas ta ja lisas, et mitu Euroopa riiki on mingikasvatuse kas ära keelanud või hakanud sellest tasapisi loobuma.

Lätist sai neljapäeval viimane riik, kes on otsustanud mingikasvatuse ära keelata. Keeld jõustub 2028. aastal.

Taani oli enne koroonapandeemia puhkemist üks maailma juhtivaid minginaha eksportijaid. Aastas toodeti 17 miljonit nahka.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles