Nael langes dollari suhtes 37 aasta madalaimale tasemele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Dollar ja nael.
Dollar ja nael. Foto: Dado Ruvic

Briti nael langes reedel USA dollari suhtes 37 aasta madalaimale tasemele, põhjuseks mure majanduslanguse pärast, milleni võib viia üha kiirenev inflatsioon ja elektriarvete kasv.

Briti nael kukkus USA dollari suhtes 37 aasta madalaimale tasemele pärast Ühendkuningriigi valitsuse majanduskasvu kava avalikustamist, mis sisaldab mitmeid maksukärpeid. Samuti teeb murelikuks võimalik majanduslangus ning kiirenev inflatsioon.

Naelsterling kukkus tasemele 1,1170 dollarit, mis on nõrgim pärast 1985. aasta algust, pärast seda, kui Ühendkuningriigi keskpank tõstis neljapäeval intressimäärasid poole protsendipunkti võrra, 2,25 protsendile.

USA Föderaalreserv tõstis päev varem intressimäärasid 0,75 protsendipunkti võrra ning viitas võimalusele, et ees ootab veel sarnaseid hüppeid.

Uuringufirma GfK teatas reedel, et Ühendkuningriigi tarbijate usalduse näitaja langes septembris uuele rekordtasemele (-49), kuna kodumajapidamised «murduvad Ühendkuningriigi kasvava elukalliduse kriisi surve all, mille põhjus on toiduainete, kodumaiste kütusearvete ja hüpoteegimaksete kiire tõus».

Seda rõhutasid veelgi Briti Tööstuse Konföderatsiooni igakuise kaubandusuuringu andmed, mis näitasid, et jaemüügimahud langesid septembrini järsult ehk 20 protsenti, kusjuures jaemüüjad on väljavaadete suhtes jätkuvalt pessimistlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles