Kaja Kallas: Venemaa jättis homseks plaanitud elektri eralduskatse ära (5)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter

Venemaa teatas, et laupäevaks plaanitud Kaliningradi elektrisüsteemi eralduskatse jääb ära. Peaminister Kaja Kallas kinnitas Raadio 2-le antud usutluses, et selline teade on tõepoolest tulnud. 

Peaminister Kaja Kallas ütles neljapäeva õhtul tehtud telepöördumises, et Eesti peab olema valmis elektrikatkestusteks, kuna Venemaal on plaan katsetada Kaliningradi lahtiühendamist Venemaa ja Valgevene elektri sagedusalast. Täna hommikul Raadio 2-le antud intervjuus ütles peaminister, et Venemaa teatas eralduskatse ärajäämisest. Samas ei välistanud Kallas, et see võiks toimuda mõnel muul ajal. 

Neljapäeva õhtul hoiatas peaminister, et kuigi Eesti on erakorraliseks desünkroniseerimiseks Venemaa elektrisüsteemist valmistunud juba aastaid, võib siiski tekkida ajutisi probleeme elektrivarustusega.

«Tark on olla võimalikeks elektrikatkestusteks valmis kõigil – nii riigiasutustel, ettevõtetel kui igal inimesel. Julgustan läbi mõtlema, kuidas elektrikatkestuse korral toime tulla. Juhised on olemas ka kodulehel olevalmis.ee

Eestis varustuskindluse eest vastutav põhivõrguhaldur Elering kinnitas reede hommikul, et on koos teiste Balti elektrisüsteemihalduritega valmis vajadusel Balti riikide sünkroniseerimiseks Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Balti riigid valmistunud Venemaa ja Valgevene elektrisüsteemist lahkuma juba aastaid.

Venemaal oli plaan proovida laupäeval Kaliningrad lahti ühendada Venemaa ja Valgevene elektri sagedusalast. Sellesse alasse kuuluvad praegu ka Balti riigid. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles