Elering: vajadusel oleme valmis elektrisüsteemi sünkroniseerimiseks Euroopaga (10)

Postimees
Copy
Taavi Veskimägi, Eleringi juhatuse esimees
Taavi Veskimägi, Eleringi juhatuse esimees Foto: Erakogu

«Risk, et Venemaa desünkroniseerib Eesti ja Balti riigid oma elektrisüsteemist erakorraliselt, on tavapärasest suurem alates veebruarist, mil Venemaa ründas Ukrainat. Elering, nagu ka naaberriikide süsteemihaldurid on selleks valmistunud ja valmis. Midagi spetsiifilist või erakorralist elektrisüsteemi talitluses ei ole,» teatas Elering.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Balti riigid valmistunud Venemaa ja Valgevene elektrisüsteemist lahkuma juba aastaid.

«Kui peaks aga juhtuma, et Venemaa ühendab meid enda elektrisüsteemist lahti varem, oleme me praegu valmis kiiresti sünkroniseerima Mandri-Euroopa sagedusalaga nii, et elektritarbija muutust ei märka,» ütles Veskimägi. Selleks teeb Elering koostööd naaberriikide ja ka kohalike elektritootjatega.

Ametlikult on Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga liitumine plaanis 2025. aastal ja iga päevaga on Eesti sellega sünkroniseerimiseks valmis aina väiksemate riski ja kuluga, lisas Veskimägi. 

Alates veebruarist tegutseb Elering selle nimel, et maandada riskid ka erakorralise lahtiühendamise puhul Venemaa süsteemist – et elektrikatkestuste oht oleks sellises olukorras väike.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles