Erdoğan: Türgi kaalub Venemaa Mir maksekaartide äralõikamist (5)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kõnelemas neljapäeval ÜRO 77. Peaassambleel New Yorgis.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kõnelemas neljapäeval ÜRO 77. Peaassambleel New Yorgis. Foto: Lev Radin/PACIFIC PRESS/SIPA

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan korraldab reedel majandust käsitleva kohtumise, kus arutatakse Venemaa maksesüsteemi Mir ja võimalikke lääneriikide sanktsioone.

 

Türgi kaalub, kas lõpetada pärast USA korduvaid hoiatusi Venemaa maksesüsteemi Mir abil tehtud tehingute töötlemine, ütles president Recep Tayyip Erdoğan neljapäeval, vahendab Reuters.

«Ma kutsun kokku (kohtumise) reedel Istanbulis ja langetan lõpliku otsuse» selle kohta, kas lõpetada Venemaa kaartide kasutamine, tsiteeris Türgi meedia Erdoğani sõnu New Yorgis ajakirjanikele.

Kohtumisel valitsusametnikega ja teistega arutatakse ka Venemaaga sõlmitud kokkuleppeid, Istanbuli börsi hiljutist suurt volatiilsust ja üldist majandusolukorda, ütlesid Reutersile anonüümsust paluvad allikad.

Kaks Türgi erapanka, Denizbank ja Isbank, peatasid sel nädalal Mir-süsteemi kasutamise pärast seda, kui Washington laiendas sanktsioone Venemaa suhtes seoses tema sissetungiga Ukrainasse, võttes muu hulgas sihikule maksesüsteemi haldava üksuse juhi.

NATO liige Ankara on põhimõtteliselt vastu Lääne sanktsioonidele Venemaa suhtes ning tal on tihedad sidemed nii Moskva kui ka Kiieviga, oma Musta mere naabritega. Türgi mõistis Venemaa sissetungi hukka ja saatis oma diplomaatilise tasakaalu raames Ukrainasse relvastatud droonid.

Ometi on lääneriigid diplomaatide sõnul üha enam mures Türgi ja Venemaa vaheliste tihedamate majandussidemete pärast, eriti pärast mitut Erdoğani ja president Vladimir Putini vahelist kohtumist, sealhulgas eelmisel nädalal Usbekistanis.

Varem neljapäeval ütles Venemaa riikliku kaardimaksesüsteemi juht, et Mir-pangakaardid töötavad Türgis jätkuvalt, hoolimata sellest, et kaks panka need katkestasid.

 
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles