Kollektsionäärid rabavad haruldasi kuninganna Elizabeth II münte ja pangatähti

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kanada 1935. aasta 20-dollarilisel paberrahal on printsess Elizabethi portree
Kanada 1935. aasta 20-dollarilisel paberrahal on printsess Elizabethi portree Foto: Reuters/ScanPix

Kuninganna Elizabeth II surm tõi kogujate jaoks Elizabeth II haruldaste müntide ja paberrahade buumi. Korraga on kõigil neid vaja.

Mündidiilerite sõnul on kasvanud nõudlus Kanadas 1935. aastal välja lastud 20-dollarilise paberraha vastu, kus on printsess Elizabethi portree. Samuti on nõutud Austraalia 50-sendine plaatinajuubeli münt, kirjutab Reuters.

Ühtmoodi nii kogenud kogujad kui ka algajad püüavad saada Briti kõige kauem valitsenud monarhi pildiga münte ja paberrahasid. Guinnessi rekordiraamatu andmetel on kuninganna pilt 33 riigi valuutal.

«Juhtunud on uskumatu nõudluse kasv,» ütles Londonis tegutseva Hattonsi mündispetsialist Peter Hutchison. Kuninganna surma järel on päringud kasvanud 45 korda ja neid tuleb isegi Austraaliast.

Kuna kollektsionäärid tahavad oma kogus tühimikke täita, on hinnad tõusuteel. «Nõudlus on oluliselt kasvanud ja üha enam uusi inimesi siseneb turule, et kupüüre ja münte osta,» ütles Hutchison.

Austraalias postitas TikToki video mündiekspert Joel Kandiah, kes ütles, et Austraalia 2013. aasta Purple Coronationi kahedollarilise mündi hind lendas 180 Austraalia dollarile.

Kanadas tegutseva Alliance Coin & Banknote'i omanik Sean Isaacs valmistub oksjoniks, kus on olulisi kuningliku teemaga seotud asju, sealhulgas 1935. aasta Kanada 20-dollariline rahatäht printsess Elizabethiga, kes siis oli kaheksa-aastane.

«See on alati olnud kümne enimnõutud 20. sajandi paberraha seas, seetõttu on huvitav näha, kas seekord tabab raha ostupalavik,» ütles ta.

Isaacs märkis, et plaanib nende kupüüride eest küsida sõltuvalt seisukorrast 300 kuni mõni tuhat Kanada dollarit. Seevastu haruldane prantsuskeelne rahatäht, kuigi kehvas seisukorras, võib tuua 18 000 kuni 22 000 Kanada dollarit.

Ühel 10 päeva tagasi toimunud internetioksjonil maksti 1935. aasta 20-dollarilise rahatähe eest 2100 Kanada dollarit.

Isaacs usub, et kasvab ka huvi kuninganna juubelimüntide vastu. Ise ootab ta juba põnevusega kuningas Charlesi münte.

Kanadal pole veel esialgu kavas kuningaga münte käibele lasta, jätkuvalt vermitakse kuninganna 2022. aasta käibemünte. Austraalia mündikoda teatas, et kunagi muidugi tulevad kuningas Charlesiga mündid, kuid mitte niipea.

«Kui võtame ette ajaloo, siis uue monarhi mündid lastakse käibele umbes 12 kuud peale kroonimist,» teatas müntija.

Briti kuninglik mündikoda, nagu ka tellija Bank of England, pole uute rahade kohta veel midagi kostnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles