JP Morgan: Apple plaanib iPhone'ide tootmise viia Indiasse (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Foxconni tootmiskompleks iPhoni'ide kokkupanemiseks Shenzhenis.
Foxconni tootmiskompleks iPhoni'ide kokkupanemiseks Shenzhenis. Foto: Kin Cheung/Scanpix

Geopoliitiliste pingete ja null-koroonapoliitika tõttu plaanib Apple kolida märkimisväärse osa Hiinas asuvast tootmisest Indiasse, teatasid JP Morgani analüütikud.

Suurpanga hinnangul liigutatakse tänavuse aasta lõpus Indiasse umbes 5 protsenti Apple'i kõige uuema nutitelfoni iPhone 14 toodangust. 2025. aastaks peaks Indiast tulema juba iga neljas iPhone.

India on viimastel aastatel meelitanud riiki investeerima Apple'i tootmispartnereid Foxconni ja Wistroni, pakkudes neile tulusaid toetusi. See on osa India võimude laiemast plaanist muuta riik suuremaks tootmiskeskuseks. 

Analüütikute hinnangul on Foxconnil praegu Indias iPhone'ide kokkupanemiseks üle 20 000 töötaja, mis jääb siiski oluliselt alla Hiina 350 000 töötajaga tootmisüksustele.

Reuteri teatel on Apple'il plaan tootmist jõulisemalt Indiasse viia olnud meelel juba mõnda aega, kuid koroonapandeemia sundis tõmbama ideele pidurit. Piirangute leevenedes on mõtted aga taas sahtlist välja võetud.

JP Morgani teatel mängivadki iPhone'id tootmise Indiasse kolimisel võtmerolli Taiwani elektroonikatootjad Pegatron ning Foxconn. Keskpikas ja pikas perspektiivis eeldame, et Apple koolitab välja ka kohalikud India tootmisettevõtted,» ütlesid JP Morgani analüütikud.

Ka majandusportaal Bloomberg kirjutas septembri alguses, et India konglomeraat Tata Group peab läbirääkimisi Wistroniga, et luua riigis iPhone'ide kokkupanemiseks ühisettevõte, kuna Apple'il on plaan vähendada Hiina tootmismahtu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles