Šokk: Euroopa Komisjon leevendab Venemaa suhtes kehtestatud söesanktsioone (7)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Krasnojarski lähedal asuv Borodinski söekaevandus.
Krasnojarski lähedal asuv Borodinski söekaevandus. Foto: ALEXANDER MANZYUK

Euroopa Komisjon leevendas Venemaa kivisöe suhtes kehtestatud sanktsioone, et võimaldada söetarneid teistesse maailma riikidesse, teatas komisjon kolmapäeval.

Kaupade, sealhulgas kivisöe transport peaks olema lubatud, et võidelda toidu- ja energiajulgeoleku ebakindluse vastu kogu maailmas, ütles Euroopa komisjon uutes suunistes, vahendab Bloomberg.

Varem ei võimaldanud Euroopa sanktsioonid ELi osalistel Venemaa tarneid, sealhulgas kivisütt, edasi toimetada ega teenuseid osutada.

Läbirääkimistega kursis inimeste sõnul kritiseerisid liikmesriigid, sealhulgas Poola ja Balti riigid, Euroopa ministrite kohtumistel ELi uuendatud sanktsioonijuhiseid. Riigid olid palunud komisjonil dokumendi avaldamine tagasi lükata, kuni selle küsimusega on tegeldud.

Läti välisministeeriumi sõnul ei olnud uued suunised aga liikmesriikidega kooskõlastatud ja olid üllatavad. Ministeeriumi sõnul teeb valitsus komisjoniga koostööd, et muredega tegeleda, kuid kui kokkulepet ei saavutata, otsitakse liikmesriikide vastutusalasse kuuluvates valdkondades piirkondlikku lahendust.

«EL on täielikult pühendunud sellele, et vältida sanktsioonide põhjendamatut mõju kriitiliste kaupade kaubandusele kolmandatele riikidele üle kogu maailma,» ütles komisjoni pressiesindaja Daniel Ferrie avalduses.

«Lubatud on ka ELi ettevõtjate poolne rahastamine või finantsabi - näiteks kindlustuse või edasikindlustuse – andmine meie suunistes nimetatud toodete vedamiseks kolmandatesse riikidesse,» sõnas pressiesindaja.

Komisjon märkis ka, et toidu- ja energiajulgeolek on endiselt sanktsioonide prioriteediks. Ükski ELi sanktsioon ei mõjuta nisu ega väetisi, lisas Ferrie.

Söe maailmaturuhind on sel kuul saavutanud rekordtaseme, kuna tooraine nõudlus on taas tõusuteel. Rahvusvahelise Energiaagentuuri prognoosi kohaselt saavutab ülemaailmne söetarbimine sel aastal taseme, mida viimati nähti kümme aastat tagasi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles