USA keskpanga juht hoiatas intressimäärade ennatliku alandamise eest

Copy
USA keskpanga juht Jerome Powell.
USA keskpanga juht Jerome Powell. Foto: Jacquelyn Martin

USA keskpanga juht Jerome Powell ütles kolmapäeval, et pank on kohustatud tõstma intressimäärasid ja hoidma neid kõrgena, kuni inflatsioon on kontrolli all ja tuleb taas allapoole, hoiatades samas, et määrade alandamisega ei tohi liialt vara ka kiirustama hakata.

 

«Ajalooline rekord hoiatab meid jõuliselt ennatliku alandamise vastu,» ütles Powell ajakirjanikele pärast keskpanga otsust tõsta kolmandat korda järjest intressimäära 0,75 protsendipunkti võrra.

Tema sõnul pole praegu kohta «enesega rahuloluks» ning seetõttu jätkab keskpank intresside kergitamist «kuni töö on tehtud». Teatud hetkel on kohane siiski intressimäärade tõstmise tempot aeglustada.

Powell hoiatas samas, et USA kõrge inflatsiooni ohjamiseks on vaja majandust aeglustada, mis omakorda toob kaasa töötuse kasvu.

«Me peame saama inflatsiooni endale selja taha. Soovin, et selleks oleks valutu viis. Aga ei ole,» ütles Powell ajakirjanikele pärast keskpanga otsust tõsta määrasid.

Pärast seda, kui keskpank kuulutas välja järjekordse agressiivse intressitõusu kõrge inflatsiooni ohjeldamiseks, kerkis dollar pea 20 aasta kõrgeimale tasemele euro suhtes.

Euro ja dollari kurss oli 0,9814 esmakordselt pärast 2002. aasta oktoobrit, vaid mõned kuud pärast seda, kui valuuta muutus 12 Euroopa Liidu liikmesriigis ametlikuks maksevahendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles