USA keskpank tõstis taas intressimäärasid 75 punkti võrra

Ronald Reinap
, reporter
Copy
USA keskpanga (Föderaalreservi) peahoone Washingtonis.
USA keskpanga (Föderaalreservi) peahoone Washingtonis. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Tõhustades oma võitlust kõrge inflatsiooni vastu, tõstis Fed kolmapäeval kolmandat korda järjest kolmveerand protsendipunkti võrra oma põhiintressimäära, suurendades sellega võimaliku majanduslanguse ohtu.

 

USA Föderaalreserv tõstis kolmapäeval oma sihtintressimäära kolmveerand protsendipunkti võrra vahemikku 3,00 kuni 3,25 protsenti ja andis uutes prognoosides märku, et intressimäär tõuseb selle aasta lõpuks 4,40 protsendini ja jõuab 2023. aastal 4,60 protsendini, et võidelda jätkuvalt tugeva inflatsiooni vastu, vahendab Reuters.

Selle aasta lõpuks prognoositav föderaalsete fondide intressimäär annab märku, et 2022. aastal toimuvatel kahel järelejäänud keskpanga istungitel tuleb kokku veel 1,25 protsendipunkti suurune intressimäära tõstmine, mis tähendab, et tulemas on veel üks 75 baaspunkti suurune intressimäära tõstmine.

«Komitee on täielikult pühendunud inflatsiooni tagasiviimisele 2 protsendi suuruse eesmärgi juurde,» ütles keskpank oma avalduses, milles teatas oma kolmandast järjestikusest 75 baaspunkti suurusest tõstmisest.

USA keskpanga kvartaalsed majandusprognoosid viitavad «kulutuste ja tootmise tagasihoidlikule kasvule», kuid majandus aeglustub sel aastal ikkagi, saavutades aasta lõpus vaid 0,2 protsendi suuruse kasvu.

Töötuse määra tõusuks ennustatakse 2022. aasta lõpuks 3,8 protsenti ja 2023. aasta lõpuks 4,4 protsenti, mis on samas kõrgem töötuse poole protsendipunkti suurusest tõusust, mida on seostatud varasemate majanduslangustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles