Lux Express: Venemaa liinidel langeb sõitjate arv ilmselt kolmandiku

BNS
Copy
Lux Expressi buss
Lux Expressi buss Foto: Sille Annuk

Lux Expressi rahvusvahelise äri juhi Rait Remmeli sõnul mõjutab lühiajalise viisaga Venemaa kodanike Eestisse sisenemise keeld kindlasti ka Lux Expressi Venemaa-suunalisi bussiliine ning koos tavapärase reisijate vähenemisega ootab ettevõte sõitjate arvu umbes 30-protsendist vähenemist.

«Hetkel on veel väga raske täpset mõju hinnata, aga koos sügisese tavapärase reisijate langusega võib sõitjate arvu vähenemine olla umbes 30 protsendi kandis,» ütles Remmel BNSile.

Siiski enamuse Lux Expressi reisijatest moodustavad tema sõnul ka praeguste piirangute tingimustes need, kel on selleks õigus. «Vene kodanike osakaal meie reisijatest on veidi üle poole. Ülejäänu moodustavad teiste riikide kodanikud, kellel ainus võimalus Venemaalt või Venemaale liikumiseks on maanteetransport,» selgitas Lux Expressi rahvusvahelise äri juht.

Seda kas liinid on kavas osaliselt või ka täielikult sulgeda, Remmel veel kommenteerida ei osanud. «Väljumiste arvu vähendamise osas saab täpsemaid plaane pidada ilmselt lähinädalatel, kui on näha piirangute selgemat mõju,» märkis ta.

Enne viisakeelu rakendumist suveperioodil nägi ettevõte nendel liinidel stabiilset kasvu, kuid see ei olnud võrreldav pandeemiaeelse perioodiga. Remmeli selgitusel reisis Eesti–Vene liinidel 2022. aasta suveperioodil ligikaudu 40 protsenti vähem reisijaid kui samal perioodil 2019. aastal.

Esmaspäevast, 19. septembrist keelustas Eesti koos Läti, Leedu ja Poolaga Venemaa kodanikel välispiirilt riiki sisenemise Schengeni lühiajalise viisaga.

Piirang ei laiene samas kõigile Venemaa kodanikele. Eesti riigipiiri tohivad ka tulevikus ületada Venemaa kodanikud, et külastada kehtival õiguslikul alusel Schengeni alal elavaid pereliikmeid või inimest, kellega kasvatatakse ühist alaealist last. Erand jääb kehtima ka diplomaatidele; Vene kodanikele, kellel on Eesti antud lühiajaline viisa ja registreeritud siin töötamine või kellel on lühiajaline õppeviisa, samuti vahetult rahvusvahelise kauba- ja reisijateveoga seotud töötajatele.

Erandina lubatakse riiki inimesi humaansetel kaalutlustel, sealhulgas dissidente. Transiidina tohivad Eestit viivitamata läbida inimesed, kes peavad siitkaudu jõudma oma koduriiki.

Erandid hakkavad kehtima ka Läti, Leedu ja Poola piiri ületamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles