Saksamaa jõudis kokkuleppele gaasifirma Uniper riigistamises

Copy
Saksamaa natsionaliseerib Soome Fortumi osaluse Uniperis
Saksamaa natsionaliseerib Soome Fortumi osaluse Uniperis Foto: Reuters/ScanPix

Saksamaa jõudis kokkuleppele raskustesse sattunud gaasihiiu Uniper riigistamises, teatas valitsus kolmapäeval.

Berliin ja Uniperi Soome omanik Fortum teatasid kokkuleppest, millega saab Saksamaa 98,5 protsenti võlgades gaasifirmast.

«Uniper on Saksamaa energiavarude keskne tugisammas,» ütles majandusministeerium avalduses.

Kokkuleppe kohaselt süstib Saksa valitsus Uniperi kaheksa miljardit eurot ja ostab 500 miljoni eest ära Fortumi osaluse.

Fortumile makstakse tagasi ka Uniperile antud kaheksa miljardi eurone laen.

«Seoses asjaoludega Euroopa energiaturgudel ja tunnistades Uniperi olukorra tõsidust on Uniperist loobumine õige samm mitte ainult Uniperi, vaid ka Fortumi jaoks,» ütles Fortumi tegevjuht Markus Rauramo.

«Gaasi roll Euroopas on pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale fundamentaalselt muutunud ja muutunud on ka gaasiportfelli väljavaated. Sestap ei ole integreeritud grupi ärimudel enam elujõuline,» lisas ta.

Uniper sattus ühe suurema Vene gaasi importijana raskustesse, kui Moskva hakkas Ukraina sõja tõttu tarneid vähendama. Lepingute täitmiseks tuli osta gaasi turult oluliselt kõrgema hinnaga.

Fortumi sõnul on Uniperil ligi 8,5 miljardit eurot gaasiga seotud kahjumit ning ta ei suuda enam täita erafirmana tarnejulgeoleku tagaja rolli.

Saksa riik nõustus juba juulis võtma esialgse päästepaketiga firmas 30-protsendise osaluse, kuid Uniper teatas septembri algul, et nüüd uuritakse riigistamise võimalusi, sest energiakriis ei näita vaibumise märke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles