Spaad tahavad valitsuselt energiakandjatele hinnalage

BNS
Copy
Spaa.
Spaa. Foto: Mailiis Ollino

Eesti Spaaliit pöördus peaminister Kaja Kallase, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvani ja majandus- ja taristuminister Riina Sikkuti poole spaade ja veekeskuste energiahindadele ülempiiri kehtestamiseks.

2022. aastal on spaade ja veekeskuste elektri- kütte ja veehinnad tõusnud mitusada protsenti. Paratamatult oma tegevuse eripära tõttu on need ettevõtted suured energiatarbijad.

«Praeguseks on aga ainuüksi energiakulud jõudmas veerandini ettevõtete käibest. Energiahindade prognoosimatu kasv sunnib spaasid ja veekeskusi majandustegevust lõpetama, mis toob aga kaasa järjekordse koondamiste laine ning tööturutoetuste vajaduse,» kirjutas liidu juhatuse esimees Aire Toffer pöördumises.

Spaade esindajad ei pea võimalikuks energiakandjate hinnatõusu teenuse lõpphinda üle kanda. «Energiahindade ja muude sisendhindade kasvutrendis peaksid ettevõtted tõstma teenuste hinda vähemalt kolm või enam korda, mis viib eemale enamiku spaade ja veekeskuste klientuurist,» nentis Toffer.

Ta tõi välja, et ka Covid-19 kriisis said turismisektori ettevõtetest enim kannatada just spaad ja veekeskused, mis olid sunnitud oma teenused suletuna hoidma üle 200 päeva, ülejäänud perioodil oli lubatud täituvus 50 protsenti.

Ka praeguses energiakriisis saavad ettevõtete sõnul taas enim pihta spaad ja veekeskused kui energiamahukaimad turismiteenuse pakkujad. Seetõttu kutsuvad nad valitsust kehtestama elektri, soojuse ja vee hindade kasvule ülempiir, sarnaselt eratarbijate energiakulude ülempiiriga, või leidma muu meede nende energiakulude hüvitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles