Rootsi talvised kriisimeetmed: elektrikatkestuse korral püstita tuppa telk

Erkki Erilaid
Copy
Telkimine talvel. Foto on illustratiivne.
Telkimine talvel. Foto on illustratiivne. Foto: Erakogu

Rootsi energiaagentuur andis nõu, mida teha, kui pakaselise ilmaga elekter ära läheb: ettevalmistusi tuleks alustada juba varem, tihendada uksed ja aknad, varuda toitu ja vett ning tuppa tuleks püstitada telk.

Energiaagentuur hoiatab, et sel talvel tuleb külmade ilmade korral olla kodudes valmis elektrikatkestusteks nii Rootsis kui ka teistes Põhjamaades. Agentuur jagas katkestustega toimetulemiseks ka rea näpunäited, sest korterite kütmine sõltub suuresti elektrist, kirjutas Aftonbladet.

Nimelt ka kaugküte vajab toimimiseks elektrit. Külma ilmaga hakkavad korterid seetõttu elektrikatkestuse korral kiiresti jahtuma. Agentuuri teatel pole sellisel juhul mõtet üritada kogu kodu soojas hoida, vaid soovitab ühe ruumi aknad, uksed ja ventilatsiooniavad tihendada ja vajadusel teipida.

Akende ette tuleks riputada tekid, et kaitsta tuuletõmbuse eest ja vältida soojuse kadu läbi akende. Kui aga päike paistab, tuleks tekid akende eest eemaldada ja lasta päikesel tuba soojemaks kütta. Mida väiksem on ruum, seda paremini püsib see soe.

Samuti soovitatakse rootslastel püstitada suletud ja tihendatud ruumi telk ja eelistatavalt magada seal magamiskotis. Rootsi Energiaagentuuri direktor Fredrik​​ Müller-Hansen ütles, et vajadusel saab «telgi» ka ise ehitada. «Katke tekkidega laud nii, et servad ulatuvad maani ja pugege laua alla magama,» juhendas ta.

Täiendavaks soojustuseks saab põrandatele kuhjata vaipu. «Kuna meie, inimesed, toodame soojust, tasub olla teiste läheduses,» kirjeldas Müller-Hansen. «Sooje riideid on hea kanda kihiti ning jalad hoida soojas näiteks sussidega.»

Samuti tuleb energiavarustuse häireteks varakult valmistuda. «Pikem elektrikatkestus võib mõjutada veevarustust, seega oleks hea, kui kodus oleksid täidetud veekannud,» ütles Müller-Hansen.

Ka toidu valmistamine ilma elektrita võib olla keeruline. Kütteks saab võimalusel kasutada matkapliiti või väligrilli. Kui külmik ja sügavkülmik ei tööta, võib toitu hoida agentuuri soovitusel õues või rõdul. Lisaks peaksid kodudes olema ka küünlad, tikud, taskulambid ja patareid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles