Finnair lõpetab oktoobri lõpus Tartu–Helsingi liinil lendamise

BNS
Copy
Finnair taastas märtsis lennud Helsingi ja Tartu vahel. Pildil esimene Tartus maandunud lennuk.
Finnair taastas märtsis lennud Helsingi ja Tartu vahel. Pildil esimene Tartus maandunud lennuk. Foto: Margus Ansu

Soome lennufirma Finnair, mis alustas tänavu 28. märtsil lende Tartu–Helsingi liinil, teatas, et lõpetab oktoobri lõpuga liini teenindamise, ent Tartu kavatseb rahvusvahelise lennuühenduse taasavada riigihankega.

Lennufirma otsus lennujaama sulgemist ei tähenda – lennujaam ja selle personal jätkavad lennuakadeemia, meditsiiniliste ning eralendude teenindamist, teatas lennujaam.

«Finnairi otsus lennuühendus Tartust sulgeda tuli meile väga kurva ja ebameeldiva uudisena. Teeme tööd selle nimel, et regulaarlennud Tartust siiski esimesel võimalusel uuesti avada, kuid praegu on veel vara öelda, kas see saab olema Finnair, kes taasavab liini, või mõni muu lennufirma,» rääkis Tallinna lennujaama juhatuse liige Eero Pärgmäe teates.

Alates liini taasavamisest märtsis, on Tartu–Helsingi liinil lennanud 5989 reisijat ning teenindatud on 228 lendu.

Seoses Finnairi otsusega Tartust lendamine lõpetada alustas linnavalitsus arutelusid regulaarsete lennuühenduste taastamiseks.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on rahvusvahelise lennuühenduse säilimine kogu Lõuna-Eesti majandusliku ja sotsiaalse arengu seisukohast ülioluline. «Tartu on Euroopa kultuuripealinn aastal 2024 ja paljud tegevused algavad juba järgmisel aastal. Kiired ja mugavad ühendused Euroopaga on linna jaoks elutähtsad,» toonitas Klaas.

Kuna lennuühendused on Tartule ellujäämise küsimus, siis plaanib linnavalitsus Klaasi sõnul regulaarsete lennuühenduste taastamiseks riigihanke korraldada. Linnavalitsus teeb volikogule ettepaneku määratleda Tartust lendamine üldhuviteenusena ja avaliku teenindamise kohustuse panemise abil tagada lennuühendus vähemalt ühe olulise linnaga. Sihtkohtadena on arutelu all Helsingi, Riia ja Stockholm.

Lennuliini avaliku teenindamise kohustusena määratlemine annab Tartu linnale laialdasemad võimalused lennuühenduste toetamiseks, selgitas Klaas. Sarnase põhimõtte alusel on riik korraldanud näiteks ka riigihanke saartevaheliste lennuliinide toimimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles