Saksamaa kavatseb 2030. aastaks söest sootuks loobuda (1)

BNS
Copy
Kaevandus, söeelektrijaam ja tuulegeneraatorid Saksamaal.
Kaevandus, söeelektrijaam ja tuulegeneraatorid Saksamaal. Foto: INA FASSBENDER/AFP

Saksamaa võimud peavad kinni varasemast kavast lõpetada 2030. aastaks järk-järgult kivisöe kasutamine energiaallikana, ütles Saksa valitsuse kliimavolinik Jennifer Morgan The Associated Pressile (AP).

Kliimavoliniku sõnul jääb kivisöe energiaallikana järkjärguline kaotamine 2030. aastaks siiski endiselt päevakorda, hoolimata sellest, et Saksamaa käivitas taas kivisöeelektrijaamad.

Samas märkis Morgan, et olukord Ukrainaga näitab, kuivõrd seotud on energiajulgeolek ja sõltumatus kliima ja poliitilise olukorraga.

AP meenutas, et kümme kuud tagasi, töötades veel Greenpeace'is, arvustas ta maailma riigijuhte selle eest, et need ei otsustanud loobuda kivisöest täielikult, vaid ainult piirasid selle kasutamist. Nüüd aga pooldab ta söe kasutamist talve üleelamiseks.

«Nüüd on fossiilkütused meie jaoks kibe ravim, mille poole oleme sunnitud pöörduma,» vahendab AP tema sõnu. «Peame tagama, et meie elanikel oleks sel talvel piisavalt soe.»

Samas kinnitas ta, et taastuvenergiaallikad ja energiatõhusus jäävad Saksamaa jaoks prioriteediks, et viia 2045. aastaks süsinikdioksiidi ja selle analoogide atmosfääri paiskamine nulli. Tähtsuselt järgmine on Saksamaa valitsuse jaoks Venemaa gaasi, nafta ja kivisöe asendamine, lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles