Tööstuse tootjahinnad kasvasid aastaga ligi 30 protsenti

PM Majandus
Copy
Tööstustoodangu tootjahinnad Eestis kasvavad, kuid mahud vähenevad.
Tööstustoodangu tootjahinnad Eestis kasvavad, kuid mahud vähenevad. Foto: Tairo Lutter

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis augustis võrreldes juuliga 1,3 protsenti ja võrreldes eelmise aasta augustiga 28,3 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit aastases võrdluses eelkõige elektri- ja soojusenergiaga varustamise ning toiduainete, puittoodete ja metalltoodete tootmise hinnatõus. «Töötlevas tööstuses oli hinnatõus 18,6 protsenti, sealhulgas toiduainete tootmises 24,8 protsenti,» märkis ta.

Võrreldes juuliga mõjutas indeksit enim elektrienergiaga varustamise ja piimatoodete tootmise hinnatõus. Vähemal määral mõjutas indeksit ehitusmaterjalide ning muude seadmete tootmise hinnatõus ning kütteõlide, keemia- ning metalltoodete tootmise hinnalangus.

Ekspordihinnaindeks kasvas augustis võrreldes juuliga 0,5 protsenti. Kõige rohkem tõusid elektrienergia, mäetööstuse ning farmaatsia- ja ravimpreparaatide hinnad. Kõige suurem oli hinnalangus naftasaadustel, kemikaalidel ja keemiatoodetel ning rõivastel. Võrreldes eelmise aasta augustiga suurenes ekspordihinnaindeks 26,1 protsenti.

Impordihinnaindeks kasvas augustis võrreldes eelneva kuuga 1,5 protsenti. Enim tõusid elektrienergia, mäetööstuse ning tööstuslike masinate ja seadmete hinnad. Hinnalangus oli suurim naftasaadustel, kemikaalidel ja keemiatoodetel ning puittoodetel. Võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli impordihinnaindeksi kasv 29,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles