Teadustöö: sõda Ukrainas võib tõsta vilja hinda pikaajaliselt (1)

Copy
Pildil on põlenud kombain tulekahjus põlenud põllul Zaporižžja piirkonnas Kagu-Ukrainas.
Pildil on põlenud kombain tulekahjus põlenud põllul Zaporižžja piirkonnas Kagu-Ukrainas. Foto: Dmytro Smolyenko/SIPA

Venemaa blokaad Musta mere sadamatele ning Venemaale kehtestatud sanktsioonid on toonud kaasa lühiajalised hinnatõusud ja mure toidupuuduse pärast. Probleemi süvendab asjaolu, et Venemaa ja Ukraina ekspordivad maailma teraviljast umbes 28 protsenti.

USA ja Uruguay eksperdid lõid mudelid, mis peaksid näitama Ukrainas peetava sõja mõju nisu- ja maisihindadele järgmise 12 kuu jooksul. Üks mudel näitas, et kui Vene teraviljaeksporti vähendada poole võrra ja Ukraina eksporti märkimisväärselt, siis maisi hind oleks 4,6 protsenti kõrgem ja nisu oma 7,2 protsenti kõrgem.

Tootmises tekkinud tühimiku täitmiseks tuleb tootjatel laiendada oma teraviljapõlde märkimisväärselt, leidis uurimus. Samas hinnatõusu uute tootjate esile kerkimine ei mõjuta.

Kui vajalik põllumaa Austraalias, Hiinas, Euroopa Liidus ja Indias kasutusele võetakse, siis see tähendab süsihappegaasi koguse suurenemist atmosfääris natuke üle miljardi tonni võrra, vahendas teadusajakirjas Nature Food avaldatud artikkel.

Toiduhinnad on praegu üle kümne protsendi kõrgemad kui aasta eest, näitavad ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni andmed.

Kuigi Moskva ja Kiiev jõudsid juulis kokkuleppele jätkata viljaeksporti teatud ulatuses, siis kardetakse, et konflikt võib viia hinnatõusuni, mis kestab aastaid.

Pole teada, kas teised tootjad üldse suudavad vajalikku tühimikku täita, ning seega hinnad võivad kasvada rohkem, kui mudelid näitavad, sõnas uurimistööd juhtinud Jerome Dumortier USA-st.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles