Üleilmne kohvipuudus Brasiilia kohvivarud on ajaloo madalaimad, mis ähvardab kergitada hindasid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Kohvioad. Pilt on illustratiivne.
Kohvioad. Pilt on illustratiivne. Foto: CARLO ALLEGRI

Maailma suurima kohvitootja Brasiilia varud on jõudmas rekordmadalale tasemele. Kohvivarud on nii kasinad, et isegi kui järgmisel aastal on suurepärane saak, suudaks Brasiilia vaevu rahuldada nõudlust, kirjutab Bloomberg.

Brasiilia kohvivarud võivad märtsiks väheneda vaid 7 miljoni kotini, teatas riikliku kohvinõukogu president Silas Brasileiro. Analüütikute sõnul on mõistlikum tase 9 kuni 12 miljonit 60-kilogrammist kotti.

Brasiilia tarneprobleemide taga on ülemaailmne nappus, mis ähvardab üleüldise toiduainete inflatsiooni ajal ka kohvihindu tõsta. USA toorainebörsi ICE Futuresi jälgitavates sadamaladudes hoitavad araabika varud on 23 aasta madalaimal tasemel.

Samal ajal suureneb ülemaailmne kohvinõudlus, sest uuringufirma hEDGEpoint Global Marketsi andmetel on kohvitarbimine sel hooajal kasvanud 1,5 protsenti, pärast 2-protsendilist kasvu eelmisel aastal.

Varud on nii väikesed, et isegi kui järgmisel aastal on hea saak, võib Brasiilia vaevu rahuldada nõudlust, ütles eksportijate rühma Cecafe juhatuse liige Nelson Carvalhaes. «Me vajame lihtsalt vihma.»

Ülemaailmse pakkumise nappuse tõttu on araabika kohvi futuurid tõusnud New Yorgi börsil aastaga 11 protsenti ja analüütikud eeldavad, et hinnad jätkavad tõusu. Isegi Brasiilia siseturul on koti hind võrreldes aastatagusega tõusnud 19 protsenti.

«Ülemaailmne hinnatõus jätkub ja Brasiilia pakkumise ebakindlus on üks selle peamisi põhjusi,» ütles Rabobanki vanem majandusanalüütik Guilherme Morya.

La Nina, mis mõjutab piirkonna ilmastikutingimusi, peaks järgmistel kuudel tooma Brasiiliasse rohkem kuivust ning Kolumbiasse, mis on maailma suuruselt teine kohvitarnija, liiga palju vihma. Ebasoodsad ilmastikuolud võivad kahjustada ka Guatemala, Hondurase ja Nicaragua saagikust, samas kui Vietnami ehk suurima robusta tarnija varud on vähenenud halva saagikuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles