Kallas: raudteeinvesteeringud tuleb üle vaadata ka rööpmelaiuse osas

BNS
Copy
Raudtee rööpad. Foto on illustreeriv.
Raudtee rööpad. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Peaminister Kaja Kallas märkis esmaspäeval riigikogus arupärimistele vastates, et kavandatud raudteede investeeringud tuleb Euroopa Komisjoni soovituse ja Ukraina sõja valguses üle vaadata ka rööpmelaiuse osas.

«Nüüd, mis puudutab veel raudteede investeeringuid, siis Ukraina sõda on toonud välja ühe asja ja see on see, et kõik raudteed, mida me ehitame, peaksid olema Euroopa rööpmelaiusega. Ja seda on ka Euroopa Komisjon soovitanud, et vaadake sellised asjad üle. Rail Baltic kindlasti on sellise Euroopa laiusega, aga seda ei ole siis hetkel teised raudteed. Nii et ka selles võtmes me peame neid investeeringuid vaatama,» rääkis peaminister.

Kaitstes valitsuse otsust arvata Euroopa Liidu taasteskavast välja Turba–Risti raudteelõik, märkis Kallas, et raudtee projekteerimisega minnakse siiski edasi ning seda ka rahastatakse. «Nii nagu ma ütlesin, meil riigieelarves oli ju ka ette nähtud raha selle projekteerimiseks, et sellega edasi minna. Enne kui ei ole projekteeritud, ei saa ka ehitustöödega edasi minna, sealt pole võimalik edasi liikuda, need protsessid peavad toimuma üksteise järel,» toonitas ta.

Haapsalu-Rohuküla raudtee ehitus on ootele pandud, kuid projekteerimistega minnakse edasi ning Eesti Raudtee teatel on sel aastal veel plaanis välja kuulutada Haapsalu–Rohuküla projekteerimishange. Augusti lõpus sõlmis Eesti Raudtee pisut rohkem kui 10-kilomeetrise Haapsalu–Saunja lõigu projekteerimistööde lepingu.

Augusti keskel seadis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Eesti Raudtee kasuks hoonestusõiguse raudteetrassi Turba–Ellamaa lõigul, et taastada seal järgmine osa Rohuküla raudteest. Samuti on ministeeriumil menetluses samasisuline Eesti Raudtee taotlus lõigul Ellamaa–Risti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles