Eesti Energia: elektrihinda langetasid tuul ja hooldustööd

BNS
Copy
Eesti Energia peakontor Tallinnas Lelle tänaval.
Eesti Energia peakontor Tallinnas Lelle tänaval. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia turuanalüüsi strateeg Olavi Miller märkis iganädalases energiaturu ülevaates, et eelmise nädala börsihinda langetas Eestis ja Soomes suurem tuuletoodang ja Eesti-Läti ühenduse hooldus.

Esmaspäevast reedeni oli Eesti-Läti kaabli hooldustöö tõttu ülekandevõimsuse piirang 771 megavatti ja võimsus jääb piiratuks alanud töönädala lõpuni, märkis Miller.

Keskmine börsihind Eesti piirkonnas oli eelmisel nädalal 141,7 eurot megavatt-tunni kohta, 52,5 protsenti vähem kui nädal varem. Soomes langes hind samal ajal 58,9 protsenti 122,6 eurole megavatt-tunni kohta. Lätis ja Leedus elektri hind tõusis ligikaudu kolm protsenti, vastavalt 358,7 ja 361,8 euroni megavatt-tunni kohta.

Eestis oli nii nädala soodsaim kui kalleim börsihind 15. septembril. Öösel kell 3–4 tuli megavatt-tunni eest maksta vaid 14,44 eurot, hommikul vahemikus 9–10 maksis sama kogus 500,10 eurot.

Narva jaamadest oli eelmisel nädalal turul keskmiselt 540 megavatti. Nädala keskel oli planeerimata hoolduses Eesti elektrijaama 6. plokk ja laupäevast selle nädala kolmapäevani hooldatakse Auvere elektrijaama. Pikalt planeeritud aastahoolduses on Eesti elektrijaama 3. plokk, mis naaseb turule oktoobris.

Milleri sõnul olid energiaturgude pilgud lõppenud nädalal pööratud siiski Brüsselisse, kus Euroopa Komisjoni president tutvustas energiakriisi leevendusmeetmeid, millest olulisim on energiaettevõtete kasumipiir. Sellega loodetakse tarbijatele hinnatõusu leevendamiseks koguda üle 140 miljardi euro. Samuti tegi komisjon ettepaneku vähendada elektrikasutust kümme protsenti, kusjuures tipptundidel kohustuslikus korras viis protsenti. Kuidas eesmärk saavutatakse, on jäetud liikmesriikide otsustada.

«Euroopa Komisjoni plaanid energiakriisi lahendamiseks tekitasid Euroopas ohtralt vastukaja. Rootsi energiahiiu Vattenfalli hinnangul võib kasumilagi vähendada investeeringuid taastuvenergia tootmisesse, mida energiakriisi pikaajaliseks lahendamiseks enim tarvis on,» osutas Miller.

Euroopa toimetulek olemasolevate gaasivarudega sõltub tema sõnul suuresti sellest, kui külm talv tuleb.

Euroopa emissioonide kauplemissüsteemis kerkis süsinikdioksiidi (CO2) nädala keskmine hind 71,8 euroni tonni kohta, 2,5 eurot kallimaks võrreldes eelmise nädalaga. «Euroopa Komisjon lükkas tagasi idee seada CO2-le hinnalagi, kuna praeguses turuolukorras ei oleks sellest abi. Praegune CO2 hinnatase ei piira turul pakkumist ja selle hinna alandamine ei leevendaks Euroopas gaasipuudust, mis on kõrge elektrihinna põhjus,» märkis Miller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles