Kruuse: ülesande esitada Pentus-Rosimannuse kandidatuur kontrollikoja liikmeks andis peaminister (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Toms Kalnins

Maaeluminister Urmas Kruuse kinnitas täna riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis, et ülesande esitada Euroopa Kontrollikoja esindaja kandidaadiks rahandusminister Keti Pentus-Rosimannus andis talle peaminister Kaja Kallas. Sama kinnitavad ka kõik teised osapooled.

«Ma ei saa aru, miks ma siin komisjoni ees olen, ministrite asendamine on rutiinne töö,» ütles Kruuse. «Mina pidin maaeluministrina vastutama, et kõik vajalikud eelnõud ja sõnavõtud jõuaks valitsuse istungile. Ettepanek asi ette valmistad, tuli peaministrilt. Minul ei ole võimalik seada peaministri soovi kahtluse alla.»

Samas valmistab selle ministeeriumi aparaat ette oma valdkonna otsused ehk siis varem ettevalmistatud materjalid tulid rahandusministeeriumist.

«Peaminister tegi selle ettepaneku ja ütles, et koalitsioonis on nii kokku lepitud,» rääkis Kruuse. «Kandidaat, keda esitame on poliitiline kandidaat. Tähtis, on kes otsustas, mitte kes esitas. Valitsus oli selle otsustamise hetkel otsustusvõimeline.»

Ka riigisekretär Taimar Peterkop sai peaministrilt teada, et Pentus-Rosimannuse kandidatuur tuleb valitsuses otsustamisele. «Valitsuse reglement näeb ette, et kandidaadi esitamise teema toob valitsusse rahandusminister. Kuna sel neljapäeval oli asendusministriks Urmas Kruuse, siis tema selle materjali ka esitas. Päevakorda tegi ettepaneku see teema lisada peaminister. Selle küsimuse juures toimus hääletus ja häätlega 9:5 tehti valitsuse otsus,» rääkis Peterkop.

Riigikontrolör Janar Holm pidi vastavalt reglemendile esitama oma arvamuse kandidaadi, mitte protsessi suhtes.

«Minuga võttis selle nädala alguses ühendust peaminister, kes uuris, kas ma saan osaleda neljapäevasel istungil ja valmistada ette oma seisukoha. Olin teisipäevast reede hommikuni lähetusel. Neljapäeva hommikul helistas Urmas Kruuse ja küsis seisukohta, mille ma talle tund aega hiljem kirjalikult esitasin, sest olin selle varem ette valmistanud,» kirjeldas Holm.

Pentus-Rosimannus: esitasin oma elulookirjelduse, aga ei osalenud otsustamises

Holm selgitas, et tema roll oli anda arvamus kandidaadi töökogemusele. «Leidsin, et tema senine töökogemus on piisav ja sobilik ja osutasin erinevale kogemusele, mis tal on. Protsessi kui sellise kohta ma ei ole hinnangut andnud,» lisas ta.

Keit Pentus-Rosimannuse kinnitusel langetas valitsus otsuse tema kandidatuuri esitamiseks ilma tema osaluseta. «Peaminister andis mulle 5. septembriga alanud nädala alguses teada, et soovib esitada mind valitsusse kandidaadina otsustamiseks,» rääkis Pentus-Rosimannus.

Varem oli rahandusministeerium tema sõnul saanud ülesande töötada välja ilma kandidaadi nimeta eelnõu, mis oli aluseks peaministrile konsultatsioonide ja arutelude pidamiseks. Samal nädalal edastas peaministri büroo rahandusministeeriumile info, et see materjal esitataks ka valitsuse istungile.

«Mina esitasin oma elulookirjelduse, aga ei osalenud ei materjali esitamises ega arutelus, mis valitsuse kabinetis ja istungil toimus, ega osaleud ka otsustamises. Iseenesest kontrollikoja liikme kandidaat on meie poliitilises süsteemis üks poliitilistest positsioonidest, mille üle on kokkulepet otsinud erakonna esimehed. See ei erinenud varasematest kordadest,» selgitas Pentus-Rosimannus.

Tema sõnul on ainus erinevus teiste sarnaste protsessidega see, et kui muudel juhtudel ei peeta taunitavaks, kui kandidaat ise enda poolt hääletab – näiteks peaministri kandidaadi hääletus riigikogus –, siis sellel arutelul tema ühelgi viisil ei osalenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles