Ettevõtlusnädal tuleb taas: tandem ettevõtluses

Andres Huul
, MTÜ Maakondlikud Arenduskeskused juhatuse liige
Copy
Foto: Triin Mangusson

Kõik alustavad ja juba tegutsevad ettevõtjad on oodatud registreeruma ettevõtlusnädala 2022 raames toimuvatele koolitustele ja sündmustele. Traditsiooniline ettevõtlusnädal toimub sel aastal 3.–7. oktoobril ja kulmineerub 4. oktoobril tasuta online-konverentsiga. Üle-eestilise ettevõtlusnädala teemaks on «Tandem ettevõtluses».

«Kui eelmisel aastal panime rõhku kohanemisoskustele kriisides ja varem oleme tähelepanu pööranud julgusele alustada, siis seekord tahame esile tuua selle, et kõike ei pea jõudma üksi ja õige tandemikaaslase leidmine on äris sama tähtis kui elus,» sõnab maakondlike arenduskeskuste võrgustiku juhatuse liige Andres Huul.

Olukorras, kus ettevõtjaid tabavad mitmed järjestikused kriisid, on toetuse otsimine oluline mitte ainult finantsiliselt, vaid ka emotsionaalselt – jagatud mure on poole kergem kanda. Tandemis saab arvestada partneri energia ja ideedega, aga tuleb arvestada ka tegutsemisviiside ja nõrkustega. Usun, et teema – «Tandem ettevõtluses» on lähedane mitte ainult ettevõtjatele, vaid ka töötajatele, sest palgatöötajad saavutavad tiimides sageli paremaid tulemusi, kui üksi töötades.

«Olen pika juhikarjääri jooksul kogenud mitmeid meeskondi ja tandemeid, kus tulemuse saavutamine on õnnestunud paremini, kui seda üksi pingutades oleks võinud eeldada. Oma tiimis püüan paaritööd teha iga päev ja pöörata tähelepanu rollide sobivale jaotamisele ning üksteise motiveerimisele, sh partneri kuulamisele selliselt, et oma ego jäetakse «ukse taha». Kui juhil on tipus küllaltki üksildane olek ja sellest tulenevalt stressitase kõrge, siis sobivate tandemite korral on läbipõlemise riskid väiksemad. Näen ka oma pere, sugulaste ja sõprade seas tublisid ettevõtlustandemeid, kes üksteist toetades ja töökoormust mõistlikult jaotades jõuavad paremini saavutada ja puhata,» sõnab Andres.

Ettevõtlusnädal on suurim üle-eestiline ettevõtlussündmus, mis kutsuti ellu, et toetada ja julgustada ettevõtlikku mõtlemist ja ettevõtlusega alustamist. Ettevõtmist korraldavad maakondlikud arenduskeskused juba 17. korda ja see viiakse läbi kõigis maakondades. Osalema on oodatud nii täiskasvanud, keda ettevõtjana tegutsemise raskel teel julgustada ja aidata, kui ka noored, et nad oma tulevikusihtide seadmisel kaaluksid unistuste saavutamist ettevõtjana. Igal aastal osalevad sündmustel nii hiljuti alustanud kui ka juba kogenud ettevõtjad, kuna erinevate koolituste, infopäevade, arutelude jm põnevate sündmuste valik on lai.

Kui maakondlike arenduskeskuste võrgustiku konsultandid pakuvad Eestis iga päev tasuta nõustamist ettevõtlusega alustajatele, ettevõtjatele ning vabaühendustele, siis ettevõtlusnädalal tullakse kontoritest välja erinevaid sündmusi korraldama, eesmärgiga inspireerida ja julgustada inimesi oma ideid ellu viima. Tutvu programmiga lähemalt aadressil ettevotlusnadal.ee

Tänavune ettevõtlusnädal viiakse läbi 3.–7. oktoobril kõigis 15 maakonnas. Sündmused toimuvad nii maakonnalinnades kohapeal kui ka virtuaalselt veebi vahendusel ja on selliselt kättesaadavad kõikjal maailmas. Lisaks eesti keelele toimuvad sündmused Ida-Virumaal ja Harjumaal ka vene keeles.

Ettevõtlusnädal kulmineerub 4. oktoobril tasuta online-konverentsiga, mille otseülekanne toimub Postimees veebis. Oma tandemi kogemusi jagavad erinevate valdkondade silmapaistvad esinejad: Ruth Oltjer ja Kristo Timberg (Chemi-Pharm), Kristel ja Marko Kruustük (Testilo), Jan Uuspõld ja Gerli Tiganik (PREM Productions), Hede Kerstin Luik ja Margit Raid (Tandem podcast), Kadi Hiie ja Kaie Ilmjärv (SUME GREEN OÜ). Ettevõtlikke tandemeid intervjueerib saatejuhtide tandem Mart ja Britt Normet. Online-konverentsi on võimalik jälgida ka vene- ja ingliskeelse sünkroontõlkega.

 

Ettevõtlusnädala eestvedaja on MAK-võrgustik, mis tähendab seda, et iga aasta alguses kogunevad meie ettevõtluskonsultandid igast maakonnast ja turundustiim, et mõelda läbi teemad, mis on just sel hetkel aktuaalsed ja võiksid meie sihtrühma kõnetada. MAK-võrgustiku katusorganisatsioon MTÜ Maakondlikud Arenduskeskused koordineerib turundustegevusi ja toetab korraldajaid maakondades. Ettevõtlusnädalat saab MAK-võrgustik ellu viia tänu Euroopa Regionaalfondi toetusele. Oma panuse annavad ka head koostööpartnerid – töötukassa, Tallinna ja Tartu linnavalitsus ja teised kohalikud omavalitsused.

Ettevõtlusnädala programmiga saab tutvuda ja sündmustele registreeruda veebilehel ettevotlusnadal.ee

Ettevõtlusnädala 2022 meediapartner on Postimees Grupp.

Tutvu ja registreeri end Ettevõtlusnädalale ja vaata online konverentsi 03.10.

Copy
Tagasi üles