Maagaasi hind on energiareformide ootuses järsult kukkunud (1)

Erkki Erilaid
Copy
Газопровод Nord Stream в Любмине, Германия.
Газопровод Nord Stream в Любмине, Германия. Foto: Ганнибал Ханшке

Hollandi gaasibörsil TTF on oktoobrifutuurid viimase kolme kauplemispäevaga kukkunud ligi viiendiku võrra. Hinnalanguse põhjuseks on ELi energiaturureform ja gaasivarude suurenemine.

26. augustil saavutatud tipphinnast on gaas odavnenud juba ligi kaks korda, 177 euroni megavatt-tunni eest. Viimati oli gaas nii odav juulis.

Hinnalangusele aitab kaasa arutelu Euroopa Komisjoni ettepanekute üle, kus energiaturu reformimise meetmete hulgas on välja pakutud ülempiiri elektritootjate tulule, mis tagab liikmesriikidele 140 miljardit eurot; energia normeerimist, ajutist riigiabi, gaasi ja elektri hinna lahkulöömist ning energiafirmade likviidsuse suurendamist. Usk, et reformid hakkavad tööle, toob gaasi hindu allapoole.

Lisaks kirjutas Bloomberg, et Saksamaa reedest otsust haarata kontroll Venemaa naftafirma Rosnefti Saksa naftatöötlemistehase varade üle peetakse kõigest esimeseks sammuks riigi energiatööstuse kapitaalremondis, millega võib kaasneda surve Berliinile võtta üle suur osa Euroopa suurima majanduse energiasektorist. Aruteludega tuttavate inimeste sõnul peab valitsus läbirääkimisi ka Saksamaa suurimate gaasiimportijate, sealhulgas Uniper SE ja VNG AG riigistamise üle.

Samas testitakse kütteperioodi lähenedes erinevate toetusmeetmete tõhusust ja kauplejad keskenduvad jätkuvalt laotasemetele. Gas Infrastructure Europe'i andmetel on Euroopa gaasihoidlad täidetud umbes 86 protsenti, mis on veidi üle viie aasta keskmise, Saksamaal aga 90 protsenti.

Vaatamata viimaste nädalate hinnalangusele on gaas endiselt rohkem kui seitse korda kallim varasemate aastate keskmisest, kiirendades inflatsiooni ja tõugates majandused languse äärele. Eeldatakse, et enne 1. oktoobril algavat kütteperioodi hakkab nõudlus järk-järgult tõusma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles