Vene-vastastest sanktsioonidest möödahiilimiseks leiutatakse järjest uusi viise

PM Majandus
Copy
Citadele.
Citadele. Foto: Erakogu/ Citadele

Sanktsioonidest kõrvalehiilimiseks püütakse Venemaale või Venemaalt kaupade tarnimisel või arveldamisel kasutada vahendajatena nii Euroopa Liidu liikmesriikides kui ka kolmandates riikides asutatud ettevõtteid.

Kuni tänavu juulini olid veel tüüpilised juhtumid, kui arvelduste ahel ühtis enamasti lõppsaaja või müüjaga. 

Nüüd aga tarnitakse sanktsioonidest möödahiilimiseks kaup näiteks Kasahstani või Serbiasse, kuid tegelik lõppsaaja asub Venemaal. Või siis ostetakse toorained näiteks Araabia Ühendemiraatidest, Bulgaariast või Tadžikistanist, kuid nende tegelik päritolu on Venemaa ja kaupa võidi viia transiidina läbi Valgevene või teiste riikide.

See näitab nii vastuvõetud sanktsioonide tõhusust kui ka Venemaa ja tema tarbijate tungivat vajadust keelatud kaupu osta või müüa, järeldab Citadele pank analüüsist.

«Venemaa- ja Valgevene-vastaste hiljutiste sanktsioonide eesmärk ei ole mitte ainult sõnadega hukka mõista, vaid ka konkreetsete tegudega vähendada Venemaa võimekust seda kuritegelikku sõda pidada, keelates talle sõja läbiviimiseks ja rahastamiseks vajalike kaupade, teenuste ja tehnoloogia juurdepääsu,» ütles Citadele juhatuse liige Uldis Upenieks.

Tundke oma partnerit ja partneri partnereid

Panga arvamus on, et üks tõhusamaid meetodeid Venemaa agressiooni või Lukašenka režiimi juhusliku toetamise vältimiseks on õppida tundma oma koostööpartnereid ja kogu tarneahelat.

Tuleb veenduda, et koostööpartner ei oleks varifirma, mis peidab tegelikke omanikke, tootjaid või sisseostjaid offshore-ettevõtete taha või kasutab muid keerulisi omandiõigus- või tarneahelaid. Seda on näha juhtudel, mil vahendajaid või isegi ainult ühte vahendajat kasutatakse ilma ilmse ärilise vajaduseta – see võib viidata jälgede segamisele.

Osalemine sanktsioonidest kõrvalehoidmise skeemides võib põhjustada tõsiseid probleeme, näiteks kui avastatakse, et tegeliku lõppsaaja suhtes kohaldatakse sanktsioone, külmutatakse ettevõtja juba tarnitud kaupade eest tasumine, hoiatab pank.

Kahtlased tehingud võeti luubi alla

Kui tekib kahtlus, et klient on seotud sanktsioonide rikkumise või nendest kõrvalehoidmisega, võib pank temaga koostöö lõpetada. Samuti on pangad kohustatud kõigist sellistest avastatud juhtumitest teatama vastutavatele ametiasutustele ning keelatud tehingute ahela mis tahes etapis külmutama sanktsioneeritud isikute raha.

20. augustil peatas Citadele sanktsiooniriskide ennetamismeetmena füüsiliste isikute maksed Venemaa ja Valgevenega. Eelkõige täheldati Venemaalt pärit raha ülekannete kasvu ning pank kontrollis seetõttu iga makset manuaalselt.

«Tuletame meelde, et Venemaa ja Valgevene nende kodanike suhtes, kellel puudub kehtiv elamisluba, kohaldatakse ELi määruse kohaselt ka täiendavaid kontrollimeetmeid, sealhulgas kontode maksimaalse kontojäägi ja tehingute piiranguid,» lisas Upenieks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles