Rosneft süüdistab Saksamaad tütarettevõtete ebaseaduslikus sundvõõrandamises (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
PCK rafineerimistehas Schwedtis, mis kuulub Rosneftile.
PCK rafineerimistehas Schwedtis, mis kuulub Rosneftile. Foto: Hannibal Hanschke

Saksamaa valitsus võttis reedel kontrolli Rosnefti Saksa rafineerimistehaste tegevuse üle. Venemaa energiahiid kurdab nüüd oma varade «ebaseaduslikust» arestimisest ja teatas kohtumenetluse algatamisest.

 

Rosneft süüdistab Saksamaa valitsust oma Saksa tütarettevõtete sundvõõrandamises. Moskvas tehtud avalduses rääkis ettevõte oma varade «ebaseaduslikust» konfiskeerimisest ja teatas, et võtab oma varade kaitsmiseks vastu õiguslikke meetmeid Berliini tegevuse vastu, teatas Saksa Pressiagentuur.

«Rosneft näeb selles kõigi turumajanduse aluspõhimõtete, eraomandi puutumatuse põhimõttele rajatud kaasaegse ühiskonna tsiviliseeritud aluste rikkumist,» seisab avalduses. Kontsern rõhutas, et ta on alati oma kohustusi täitnud ning nad teevad kõik, et kaitsta oma aktsionäride huve.

Samal ajal tegi Rosneft selgeks, et Saksamaa valitsuse otsus tähendab, et nad ei saa enam «tagada tehase tööstus- ja keskkonnaohutust». Ettevõte oli siiski valmis pidama läbirääkimisi võimaliku uue lepingu üle tingimusel, et on tagatud naftatarnete eest tasumine, investeeringud ja ettevõtte töötajate õigused.

Saksamaa föderaalvalitsus teatas reedel, et võtab PCK rafineerimistehase enamusomanikud ehk Rosneft Saksamaa ja RN Refining & Marketingi (mõlemad on Venemaa riigiettevõtte Rosnefti tütarettevõtted) riigi kontrolli alla. 

Selle taustal on EL kehtestanud Venemaa suhtes naftaembargo Ukraina vastu peetava sõja tõttu, mis hakkab kehtima 2023. aasta jaanuarist. Saksamaa on võtnud ELi tasandil kohustuse loobuda ka Venemaa torujuhtme naftast. PCK rafineerimistehast varustatakse Venemaa naftaga läbi Družba torujuhtme.

Saksamaa majandusministeeriumi sõnul ei olnud Rosneftil erilist huvi Venemaa naftast loobuda. Venemaa ettevõte moodustab kokku umbes 12 protsenti Saksamaa naftatöötlemisvõimsusest ja on seega majandusministeeriumi andmetel üks suuremaid naftatöötlemisettevõtteid Saksamaal. Rafineerija eestkostele võtmine on ministeeriumi sõnul vastus Saksamaa energiavarustuse julgeolekut ähvardavale ohule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles