GRAAFIK ⟩ Hirm majanduslanguse ees kukutas USA börsid kahe kuu madalaimale tasemele (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
FedExi lennukid Los Angelese lennujaamas
FedExi lennukid Los Angelese lennujaamas Foto: BING GUAN

USA aktsiaturud langesid ka reedel kukutades aktsiaindeksid tasemele, mida nähti viimati juuni keskel. Kahe olulise indeksi, S&P 500 ning Nasdaqi koondindeksi nädalased langused olid samuti kahe kuu suurimad.

Aktsiate hinnalanguste põhjusteks olid liigkiire inflatsioon, oodatav intressimäärade tõus ning hoiatavad signaalid, et maailma suurim majandus liigub languse suunas.

«Oli raske nädal. Tundub, nagu oleks Halloween tulnud varem,» ütles Reutersile investeerimispanga JPMorgan New Yorgi üksuse tegevdirektor David Carter. «Meile terendub toksiline segu kiirest inflatsioonist, kõrgetest intressimääradest ja aeglasest majanduskasvust, mis ei ole hea ei aktsiatele ega võlakirjadele,» lisas ta.

Börsilanguse sütikuks oli logistikahiid FedEx, kes andis kasumhoiatuse ning teatas kontorite sulgemistest ning lennukite seismajätmistest, sest kaupade saatmiste mahud on märgatavalt kahanenus. Aktsia hind läks eile vabalangusesse kaotades 21,4 protsenti oma väärtusest, mis on aktsia suurim kukkumine ettevõtte ajaloos,

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles