Soome nõuab Saksamaalt 8 miljardit eurot Uniperi riigistamise puhul

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Uniperi logo.
Uniperi logo. Foto: Postimees

Aasta alguses andis Soome kontsern Fortum oma tütarettevõttele Uniper mitmete miljardite eurode väärtuses laenu. Nüüd on teinud Helsingi selgeks, et kui Uniper riigistatakse, nõutakse see raha tagasi.

 

Soome nõuab Saksamaa valitsuselt kaheksa miljardi euro suurust hüvitist, kui energiagigant Uniper riigistatakse, vahendab Reuters.

«On täiesti selge, et Soome ei luba Saksamaal Uniperi kompensatsioonita riigistada,» ütles Soome parlamendis Euroopa asjade ja varakontrolli minister Tytti Tuppurainen. «Me jääme seisukohale, et Fortumi poolt Uniperile antud raha jääb meile rahuldamata nõudena.»

Uniper on Soome riigi osalusega kommunaalettevõtte Fortum tütarettevõte. Tuppuraineni mainitud summa vastab aktsionäride laenule ja tagatisele, mille Fortum andis Uniperile selle aasta alguses.

Uniper teatas kolmapäeval avaldatud ametlikus teadaandes, et tulenevalt suurenenud ebakindlusest nende tegevuskeskkonnas uurib ta koos Fortumiga muu hulgas «otsest kapitali suurendamist, mis tooks kaasa Saksa föderaalvalitsuse märkimisväärse enamusosaluse Uniperis».

Uniperi on tugevalt mõjutanud Vene gaasitarnete kärpimine. Uniper peab oma lepingute täitmiseks ostma gaasi kallima hinna eest hetketurult, millega kaasneb miljarditesse ulatuv kahjum. Mõned nädalad tagasi pani Saksa valitsus kokku 19 miljardi euro suuruse päästepaketi, mis hõlmas ka riigi võimalikku osalust 30 protsendi ulatuses.  Fortumile kuulub praegu 56% Uniperi aktsiatest, omades enne päästepaketti 75% suurust osalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles