Putin: Türgi hakkab maksma veerandi oma gaasiimpordist rublades (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Vene president Vladimir Putin.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Vene president Vladimir Putin. Foto: ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Vene president Vladimir Putin ütles reedel, et Türgi hakkab kaubanduse elavdamiseks mõeldud uute lepingute alusel maksma neljandiku oma Venemaa maagaasiimpordist rublades.

Putin andis sellest teada, kui alustas kõnelusi Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga Usbekistanis toimunud Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumise kõrvalt.

Esimest korda lubasid Erdoğan ja Putin kaubandust laiendada augustis Musta mere kuurordis Sotšis toimunud kohtumisel, tekitades sellega ärevust Euroopas ja USAs.

NATO liikmesriik Türgi on keeldunud ühinemast rahvusvaheliste sanktsioonidega, mis Venemaale Ukraina invasiooni tõttu kehtestati.

Erdoğan on öelnud, et Türgi sõltuvuse tõttu Venemaa energiatarnetest peab ta sõjale «tasakaalustatult» lähenema – varustama Kiievit relvadega ning kauplema samal ajal Moskvaga.

Putin ütles reedel Erdoğanile, et peab Türgit «usaldusväärseks» kaubanduspartneriks ja on valmis kasutama seda Vene kaupade ekspordimarsruudina rohkem.

«Teatavasti peaks peagi jõustuma meie leping Venemaa maagaasi tarnimise kohta Türki, kusjuures 25 protsenti maksetest tehakse Vene rublades,» ütles Putin.

Türgi impordib pea poole oma gaasist ja umbes veerandi naftast Venemaalt.

Tarned on olulised, et hoida Türgi tootmispõhise majanduse kasvu enne järgmise aasta juunis toimuvaid presidendi- ja parlamendivalimisi.

Putini sõnul on Vene ettevõtted «saanud signaale, et nad võivad meie tooteid läbi Türgi eksportida. Türgi on selles suhtes usaldusväärne partner ja suudab tagada pidevad tarned oma territooriumi kaudu mujale maailma».

Sõjaaegne kaubandusbuum kahe riigi vahel on tekitanud üha suuremat ärevust lääneriikides, kes üritavad kehtestada Moskvale sissetungi eest sanktsioone.

Nii Washington kui Brüssel avaldavad Türgi ettevõtetele survet kaubavahetuse piiramiseks Venemaaga.

USA rahandusministeerium teatas sel nädalal, et võtab põhjalikuma kontrolli alla Türgi pangad, mis menetlevad tehinguid Vene maksesüsteemi Mir kaudu. Selliseid panku on viis.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles