Saarlased loodavad kohaliku piimatööstuse müügi järel saada toorpiimale paremat hinda: praegu riisub koore kaupmees (2)

Erkki Erilaid
Copy
SAAREMAA PIIMATÖÖSTUSE  Old Saare juust.
SAAREMAA PIIMATÖÖSTUSE Old Saare juust. Foto: Liis Treimann

United Estover Group ostab Saaremaa Piimatööstuse, et kahe ettevõtte liitmise läbi saada parem positsioon konkurentsitihedal turul ja seista vastu jaekettide hinnadiktatuurile. Saaremaa tootjad loodavad ka paremale toorpiima hinnale.

Saaremaa Piimaühistu, kellele piimatööstus kuulub ja mille liikmed on pea kõik sealsed piimatootjad, nõukogu esimees Tõnu Post rääkis, et saarlased ootavad ennekõike, et piima kokkuostu hind tõuseks samale tasemele, mis mandril.

Mandri piimatööstused maksvad toorpiima eest hetkel kuni 520 eurot tonn, Saaremaa tööstus aga 475 eurot tonn, mistõttu oleksid võinud kohalikud tootjad hakata lõpuks oma piima mandrile müüma. See oleks aga ilmselt tähendanud viimastel aastatel kahjumis olnud Saaremaa Piimatööstusele lõppu.

Post kinnitas, et kindlasti ei ole müügitehing selline, kus suurem neelab väiksema alla, vaid kahe küllaltki võrdse ettevõtte ühinemise läbi suurenevad nii nende turujõud kui efektiivsus. «Meie väiksuse tõttu jääme konkurentsivõimelt suurtele piimatöötlejatele alla ja kust me ikka mujalt kokku saime hoida, kui piima kokkuostu hinnast. Seetõttu on paraku siinsed tootjad seni toorpiima eest mandriga võrreldes vähem raha saanud,» ütles Post.

«Praegu riisub tarbijahindade tõusult koore kaupmees, kuid suurema turujõuga tootjal on kettidega läbirääkimistel parem positsioon.»

Keeruliseks teeb tootmise ka tootmissisendite kallinemine. «Energia on kallinenud kordades ja kõike ei ole saanud müügihinda üle kanda,» nentis Post. «Praegu riisub tarbijahindade tõusult koore kaupmees, kuid suurema turujõuga tootjal on kettidega läbirääkimistel parem positsioon.»

Ta lisas, et juustutootmine, millesse sai eelmisel aastal tublisti investeeritud, jääb kindlasti Saaremaale. Nüüd vajab tehing veel jõustumiseks Saaremaa Piimaühistu üldkoosoleku ja Konkurentsiameti nõusolekut. «Plaanid, kuidas sealt edasi minna, teeb juba uus omanik.»

Samas aastakümneid Saaremaa piimatööstust juhtinud ja nüüd pensionipõlve pidav Ahti Viilup ütles Saarte Häälele, et tema ei toeta tööstuse müüki mandrimeestele, kuna siis kaob Saaremaa põllumeestel selle üle viimanegi sõnaõigus. «Mina müüki õigeks ei pea, sest siis on tööstusel vabad käed, ta võib teha, mida tahab ega pea Saaremaa põllumehega arvestama,» rääkis Viilup. Ta märkis, et tööstuse pöördumine tagasi linnapiimatoodete valmistamise juurde ei pruukinud olla hea otsus, kuna viis ettevõtte laenukoormuse väga suureks.

United Estover Groupi juhatuse liikme Ago Tederi hinnangul saavad aga kaks kõige väiksemat piimavarujat olla koos märksa tõhusamad ja saarlaste piimaühistu saab tegeleda oma põhitegevuse ehk piimatootmisega. «Meie põhimõte on, et kõikidele tootjatele tuleb maksta keskmist kokkuostu hinda, mis näiteks Euroopas on praegu 520 eurot tonn,» märkis Teder ja lisas, et toorpiima hind on võrreldes mullu suvega tänaseks kerkinud juba umbes 65 protsenti.»

«Kui siia lisada energia, pakendite ja teiste tootmissisendite kallinemine, on selge, miks me täna kauplustes toidukaubal niivõrd kõrgeid hindu näeme,» ütles Teder. «Samas piimatoodete tarbimise osas olulisi muudatusi pole õnneks toimunud.»

Ta kinnitas ka, et kõik senised Saaremaa Piimatööstuse tooted jäävad alles ka peale ostu-müügi tehingut. «Kliendid oma lemmikute kadumise ja kvaliteedi pärast muretsema ei pea, pigem lisandub juurde uusi tooteid,» lubas Teder.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles