Saksamaa võttis kontrolli Venemaa naftahiiu tegevuse üle

Copy
Rosneft.
Rosneft. Foto: Maxim Shemetov/ Reuters/ Scanpix

Berliin teatas reedel, et võttis kontrolli Vene energiahiiu Rosneft Saksamaa tegevuse üle, mis hõlmab endas mitmeid rafineerimistehaseid.

 

Saksamaa taolise sammu eesmärk on tagada energiavarustus, mis on olnud häiritud sestsaadik, kui Moskva tungis kallale Ukrainale.

Rosnefti Saksamaa tütarettevõtted, millelel kuulub umbes 12 protsenti nafta rafineerimise võimekusest riigis, läksid föderaalse võrguagentuuri Bundesnetzagentur (BNetzA) haldusalasse, teatas majandusministeerium avalduses.

Kantsler Olaf Scholzi valitsus ütles, et ei astunud sellist sammu kergekäeliselt, kuid see oli vältimatu «riigi kaitsmiseks».

Berliini samm puudutab firmasid Rosneft Deutschland GmbH (RDG) ja RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) ning nende osalusi kolmes naftatöötlusettevõttes - PCK Schwedt, MiRo ja Bayernoil.

Kõige suuremad kartused olid seotud PCK Schwedtiga, mis asub Poola piiri lähedal ning tarnib umbes 90 protsenti naftast, mida kasutatakse Berliinis ja seda ümbritsevas piirkonnas, seal hulgas Berlin-Brandenburgi lennujaamas.

Naftatöötlustehaste töö on olnud häiritud sestpeale, kui Saksa valitsus otsustas piirata importi Venemaalt eesmärgiga lõpetada see täielikult selle aasta lõpuks.

Kontrolli ülevõtmisega saavad Saksa võimud juhtida naftatöötlustehaste tegevust, kasutades teistest riikidest imporditavat toornaftat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles