Saksamaa: naiivsus kaubandussuhetes Hiinaga on möödas (1)

Copy
Saksa majandusminister Robert Habeck.
Saksa majandusminister Robert Habeck. Foto: IMAGO/Bernd Elmenthaler

Saksamaa ütles neljapäeval, et naiivsus kaubandussuhetes Hiinaga on möödanik ning edaspidi aetakse riigiga, mille inimõigusolukord teeb Läänele muret, jõulist kaubanduspoliitikat.

«Läbi on aeg, mil me ütlesime, kaubavahetus iga hinna eest, millised ka ei oleks ühiskondlikud ja humanitaarstandardid,» Saksa majandusminister Robert Habeck.

«Me seame Euroopas Hiina suunal sisse jõulise kaubanduspoliitika» ja seda teevad ka teised rahvusvahelised partnerid, lisas ta ning lubas vastust Hiina protektsionismile kaubanduses.

Lääneriigid on juba alustanud katseid vähendada sõltuvust kaubavahetusest Hiinaga, mille nõrgad kohad tulid esile koroonapandeemia ajal.

Nad püüavad võita tagasi kontrolli olulistes tehnoloogiavaldkondades nagu akude ja pooljuhtide tootmine, kus ettevõtted on seni sõltunud suuresti Hiina tarnijatest.

Energiasõltuvuse ohu on eriti eredalt välja toonud Venemaa kallaletung Ukrainale

Kaubanduse mitmekesistamine on hästitoimivate tarneahelate kindlustamise võti, leidsid maailma juhtivate tööstusriikide G7 kaubandusministrid Saksamaa kohtumisel.

«Hiina on üks meie muredest: moonutuse, tööstussubsiidiumide, läbipaistvuse mure,» ütles Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Valdis Dombrovskis.

«Me peame arutama, kuidas sellega käituda,» lisas ta.

Kolmapäeval tegi Euroopa Komisjon ettepaneku keelata sunnitööga valmistatud tooted Euroopa Liidu turul.

Brüsseli ettepanekus ei toodud eraldi välja Hiinat, kuid Pekingit süüdistatakse Xinjiangi piirkonnas elavate uiguuride sunnitööle panemises.

Veebruaris tuli EL välja nõndanimetatud kiibimäärusega, mis kaasab 43 miljardi euro ulatuses avaliku ja erasektori investeeringuid, et tagada bloki juhtpositsiooni kiibitehnoloogia vallas ning vähendada sõltuvust Aasia tarnijatest.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles