Kuninganna surma tõttu suurenes plahvatuslikult nõudlus lillede järele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Lahkunud kuninganna Elizabeth II mälestuseks jäetud lilled Sandringhamis, Suurbritannias.
Lahkunud kuninganna Elizabeth II mälestuseks jäetud lilled Sandringhamis, Suurbritannias. Foto: WILLIAM CONRAN

Pärast kuninganna Elizabethi surma on britide poolt monarhile osutatud austusavaldused ülevoolavad, millest lõikavad kasu ka Türgi floristid.

 

Türgi lillekaupmehed üritavad ebatavaliste meetmetega tulla toime Ühendkuningriigist pärit tellimuste tulvaga pärast kuninganna Elizabeth II surma. Veoautode asemel veetakse ihaldatud lilled saarele kaubalennukitega, vahendab Reuters.

Lõikelillede tellimused on pärast kuninganna surma kasvanud 90 protsenti, ütles Reutersile Selcuk Celebi Antalya toorainebörsilt neljapäeval. Türgi lillekaupmehed suudavad samas rahuldada vaid umbes 40 protsenti nõudlusest.

«Antalya Vahemere provintsis on hooaja lõpp,» selgitas Celebi. «Me oleme perioodis, mil tootmine väheneb Isparta lõunaprovintsis.» Ta ütles, et nõudluse kiire kasv tähendab, et lillepoed peavad rentima lennukeid, et lilli Ühendkuningriiki toimetada. Celebi sõnul võtab see umbes ühe päeva, samas kui veoautoga tarnimine võtab umbes nädala.

Lillevabrik Antalyas.
Lillevabrik Antalyas. Foto: SEDAT SUNA

Turkish Airlinesi tütarettevõte Turkish Cargo teatas, et on alustanud enam kui 500 000 lille, mis kaaluvad umbes 13 tonni, transportimist matustele Antalyast ja Ispartast Edela-Türgis Ühendkuningriiki.

«Turkish Cargo on alates nädala algusest toimetanud Londonisse umbes neli tonni lilli,» ütles ettevõte. Ainuüksi 5.-12. septembrini kasvas lilleeksport Türgist Inglismaale ametlike andmete kohaselt 40 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Kuninganna riiklikud matused toimuvad 19. septembril. Ta suri eelmisel neljapäeval Balmorali lossis 96-aastaselt.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles