Utilitas avas Ventspilsis Läti suurima tuulepargi

BNS
Copy
Utilitase Tārgale tuulepark.
Utilitase Tārgale tuulepark. Foto: Utilitas

Neljapäeval, 15. septembril avas Utilitas Ventspilsi piirkonnas Tārgale vallas Läti suurima tuulepargi.

Utilitase teatel koosneb tuulepark 14 Vestase turbiinist koguvõimsusega 59 megavatti, mis toodavad aastas kuni 155 gigavatt-tundi rohelist elektrit ja katavad enam kui 50 000 majapidamise aastase elektrivajaduse.

Läti keskkonna- ja regionaalarengu minister Artūrs Toms Plešs rõhutas Tārgale tuulepargi panust Läti taastuvenergia eesmärkide saavutamisse. «Venemaa verine sõda Ukrainas ja sellest tingitud energiahindade tõus tõestavad, et energiasõltumatus tuleks tagada Lätis palju kiiremini. Mul on hea meel, et sellised suuremahulised projektid on Lätis reaalsuseks saamas ning keskkonna- ja regionaalarengu ministeerium jätkab bürokraatlike takistuste vähendamist nende elluviimisel,» ütles minister tuulepargi avamisel.

Tuulepargi rajasid Nordecon Betoon, Verston Ehitus ja Connecto Eesti koostöös kohalike Läti ettevõtetega.

Tārgale tuulepargi detailplaneeringu kehtestas Ventspilsi kohalik omavalitsus 2011. aastal. Ehitus algas 2021. aasta kevadel ja lõppes 2022. aasta suvel. Investeeringu kogumaksumus on 75 miljonit eurot.

Utilitas tootis 2021. aastal 2,3 tervatt-tundi energiat, millest 1,5 teravatt-tundi moodustas taastuvenergia. Utilitase konsolideeritud müügitulu oli 2021. aastal 161 miljonit eurot ja varade maht 486 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles