USA loob fondi Afganistani raha haldamiseks

Copy
Valuutavahetaja Kabuli turul.
Valuutavahetaja Kabuli turul. Foto: JORGE SILVA

USA teatas kolmapäeval, et loob fondi Afganistani 3,5 miljardi dollari suuruse reservi haldamiseks, sest ei saa usaldada raha Talibani juhtide kätte.

Afganistani Fond asub Genfis ning hakkab täitma keskpanga põhifunktsioone, nagu Afganistani rahvusvaheliste maksuvõlgade, elektriimpordi ja tulevikus ehk ka rahatrüki eest tasumine.

Fondi loomise otsuseni jõuti pärast seda, kui Talibani ja Ühendriikide kõnelused ei suutnud Afganistani humanitaarabi vajadustest hoolimata veenda president Joe Bideni administratsiooni andma islamivõimudele üle varasid, mis külmutati, kui Taliban 2021. aasta augustis võimu haaras.

USA aserahandusminister Wally Adeyemo väljendas kirjas Afganistani keskpangale kahetsust, et too ei suutnud hajutada Ühendriikide kartusi, milleks olid sõltumatus Talibanist, terrorismis rahastamisest hoidumine ja rahapesu, ning et pole suudetud kaasata mainekaid välisvaatlejaid.

«Afganistanis ei ole praegu ühtki institutsiooni, mis suudaks garanteerida, et seda raha kasutatakse ainult Afganistani rahva heaks,» kirjutas Adeyemo ja lisas, et selles ei saa usaldada ka keskpanka Da Afghanistan Bank (DAB). «Kuni need tingimused ei ole täidetud, tähendaks varade DAB-i saatmine nende lubamatusse ohtu seadmist ja ohustaks neid kui Afganistani rahva toetuse allikat.»

Afganistani Fondi juhatuses on kaks Afganistani ökonomisti, kes ei ole seotud Talibaniga ning USA ja Šveitsi valitsuse esindajad.

Fondil on arve maailma keskpankadele kuuluvas Rahvusvaheliste Arvelduste Pangas (Bank for International Settlements – BIS) ning see maksab oluliste funktsioonide eest, nagu Afganistani juurdepääs rahvusvahelisele pankadevahelisele arveldussüsteemile SWIFT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles