Prantsusmaa piirab gaasi- ja elektrihindade tõusu 15 protsendiga

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Prantsusmaa peaminister Elisabeth Borne.
Prantsusmaa peaminister Elisabeth Borne. Foto: JULIEN DE ROSA

Prantsusmaa peaminister Elisabeth Borne ütles kolmapäeval, et Prantsusmaa kodumajapidamiste elektri- ja gaasihinna tõusu piiriks on järgmisel aastal 15%.

Prantsusmaa valitsus seab maagaasi ja elektrihindade tõusule järgmise aasta alguses 15-protsendise hinnalae, laiendades nii hindade kontrollimise mehhanismi, mis pandi paika pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, ütles Elisabeth Borne kolmapäeval. Piirangud hakkavad kehtima kodutarbijatele ja väikeettevõtetele.

Lisaks on valitsusel kavas maksta n-ö energiatšekke ehk kompenseerida 100 kuni 200 euro ulatuses energiaarveid umbes 12 miljonil madala sissetulekuga leibkonnal, et nad saaksid hakkama talviste küttearvetega, lisas Borne.

2023. aasta ülempiir tähendab, et gaasiküttega majapidamised maksavad keskmiselt 25 eurot rohkem iga kuu, selle asemel, et maksta 200 eurot rohkem, kui ülempiiri ei oleks. Keskmine elektriküttega majapidamine näeb elektriarveid kasvavat 20 euro võrra kuus, lisas peaminister.

President Emmanuel Macroni valitsus on kulutanud miljardeid eurosid meetmetele, et leevendada energiahindade tõusu inflatsioonilist mõju.

Prantsusmaa on üks maailma juhtivaid tuumaenergia tootjaid, mistõttu on nad vähem ohustatud kui tema Euroopa naabrid Venemaa gaasitarnete kärpimise tõttu, mis on vastumeetmeks Lääne sanktsioonide eest.

Samas on enneolematu arv reaktorite seisakuid viinud Prantsusmaa tuumaenergia tootmise 30 aasta madalaimale tasemele, samal ajal kui Euroopa püüab leida alternatiivi Venemaa gaasitarnetele, mis suurendab kogu kontinenti hõlmavat energiakriisi.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles