Taani plaanib energiahindadele lae kehtestada (1)

Copy
Taani peaminister Mette Frederiksen.
Taani peaminister Mette Frederiksen. Foto: Nikolai Linares/ritzau Scanpix/afp/scanpix

Taani valitsus tahab kehtestada gaasi-, elektri- ja küttearvetele lae, et aidata leibkondadel tulla toime Euroopas lakke hüppanud energiahindadega, ütles kolmapäeval peaminister Mette Frederiksen.

 

Mette Frederiksen tegi avalduse ajakirjanikele pärast seda, kui augustikuine statistika näitas, et elektri- ja gaasihinnad on aastaga viiekordistunud.

«Valitsus teeb ettepaneku kehtestada lagi hinnale, mida taanlased peavad elektri, gaasi ja keskkütte eest maksma,» lausus ta.

Meede, mille peab heaks kiitma ka parlament, läheb maksma umbes 45 miljardit krooni ehk kuus miljardit eurot.

«Ütlesime algusest peale, et ei suuda kaitsta Putini sõja tagajärgede eest kõiki taanlasi,» lisas ta. «Kuid me ei saa ignoreerida asjaolu, et sel talvel on taanlasi, kes ei suuda oma elektri ja kütte eest maksta.»

Kui kellegi arve on suurem, kui oli mullu sügisel, lükatakse makse edasi hilisema kuupäevani, mil hinnad on taas langenud, selgitas ta. Maksed võidakse jaotada viie aasta peale.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tegi kolmapäeval ettepaneku ohjeldada kõrgeid gaasi- ja elektrihindu muu hulgas läbi elektrifirmade hiigelkasumite sisulise maksustamise.

Muud meetmed hõlmavad energia normimist, ajutist riigiabi ning gaasi- ja elektrihindade teineteisest lahtiühendamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles