Koolide toitlustaja: kvaliteedi hoidmiseks tuleks koolitoit indekseerida (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Koolitoit
Koolitoit Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Koolide toitlustaja Baltic Restaurantsi juhi Aaro Lode sõnul on alanud kooliaastal väga keeruline säilitada koolilõuna kvaliteeti, mistõttu tuleks koolitoidu hind siduda brutopalga ja tarbijahinnaindeksiga.

Baltic Restaurantsi juhi Aaro Lode sõnul on väga keeruline hüppelise hindade kallinemise juures säilitada koolilõuna kvaliteeti, sest toitlustajad peavad tagama hangetes välja lubatud hinna ja menüü kokkulepped. Paljudes koolides on nõutud iga päev mitmekülgse valiku ehk kolme prae, kahe supi ja kolme salati tagamine.

Lode sõnul on tooraine hinnad aastaga kasvanud keskmiselt 50 protsenti ja elektrikulu 300 protsenti. «Selleks et vältida iga-aastast vaidlust, kas koolitoidu toetus on piisav selleks, et pakkuda lastele tervislikku toitu, oleme teinud riigile ettepaneku indekseerida riigi toidutoetus ja siduda see keskmise brutopalgaga ning tarbijahinnaindeksiga. See võtab arvesse näiteks tooraine ja elektrihinna tõusu ja tagab koolitoidu arengu ja on vastavuses elukallidusega,» ütles Lode pressiteates.

Koolitoidu eest makstav riigitoetus on püsinud muutumatu alates 2018. aastast – 1 euro lapse kohta päevas, ehk 175 eurot õpilase kohta aastas. Riigieelarvest moodustab see aastas kokku umbes 27 miljonit eurot. Samas on tarbijahinnaindeks vaid viimase aastaga kasvanud 24 protsenti.

Riigitoetusele lisandub kohaliku omavalitsuse panus, kus hangete puhul lähtutakse enamasti põhimõttest, mille järgi võidab madalaima hinnaga pakkumus. «On ka positiivseid näiteid – Tallinn tõstis toetuse 34 sendilt 56 sendini lapse kohta päevas. Kokku maksab ühe Tallinna koolilapse toit 1,56 eurot päevas,» ütles Lode.

Baltic Restaurants toitlustab Eestis 77 kooli.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles