Kallas: teatud juhul on mõistlik energiamahukad ärid ajutiselt peatada

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Peaminister Kaja Kallas ütles riigikogu infotunnis, et energiasäästuks võib olla mõistlik, kui suured energiamahukad ettevõtted teatud juhtudel mõneks ajaks end kinni panevad – et kõik teised saaksid odavamat elektrit.

Kallas märkis, et kolmapäeval tuli Euroopa Komisjon välja energiamajanduse toetamise seisukohtadega, mille hulgas oli ka energia kokkuhoiu ettepanek. Täpsemalt saab iga riik kohustuse vähemalt 10–15 protsenti elektrit kokku hoida.

«See võib tähendada teatud juhtudel ka seda, et kui meil on suured energiamahukad ettevõtted, ja meil on need nimekirjad olemas, kus tegelikult võib-olla töötajaid ei olegi nii palju, siis teatud juhtudel võib-olla on isegi mõistlikum, et need suured energiamahukad ettevõtted mõneks ajaks panevad ennast kinni selleks, et kõik teised saaksid odavamat elektrit,» ütles peaminister.

Ta osutas, et valitsus on teinud ka ettepaneku börsi hinnakujundamise muudatuseks, kus juhul, kui järgmise päeva börsihinnaks on kõik pakkumised tehtud ja tähtaeg kukkunud, ent selgub, et nõudlusest jääb puudu väike kogus, näiteks 2,4 megavatti, nagu juhtus 17. augustil, kui elektrihind küündis maksimaalse 4000 euroni, siis saaksid börsiosalised 15 minutiks teha uued pakkumised, kui palju nad suudavad kokku hoida.

«Ja selle tulemusena näiteks, kui oleks olnud selline võimalus, oleks hind olnud 1000 eurot megavatt-tunni kohta selles tunnis,» nentis Kallas.

Peaministri sõnul arutab valitsus neljapäeval valitsuse istungil ettevõtetele suunatud toetusmeetmete ettepanekuid. Üks võimalus on ka universaalteenuse kehtestamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles