Riigieelarve kontrolli erikomisjon arutab suvist majandusprognoosi

BNS
Copy
Riigikogu
Riigikogu Foto: Tairo Lutter

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutab kolmapäeva hommikul avalikul istungil rahandusministeeriumi suvist majandusprognoosi, mis on aluseks tuleva aasta riigieelarve ja järgmise nelja aasta riigi eelarvestrateegia koostamisel.

Erikomisjoni esimehe Tõnis Möldri (KE) sõnul on valitsus alustanud riigi eelarvestrateegia ja 2023. aasta riigieelarve koostamist kõrge inflatsiooni tõttu keerulises majandusolukorras, mida mõjutab ka Venemaa sõda Ukrainas.

«Ootame põhjalikku ülevaadet majandusprognoosist, sealhulgas Eesti majanduse väljavaadetest ning valitsussektori tuludest ja kuludest. Samuti soovime arutada eelarvenõukogu etteheiteid,» ütles ta.

Eelarvenõukogu teatas eelmisel nädalal, et ei kiida rahandusministeeriumi suvist majandusprognoosi heaks, sest selle koostamisel on kasutatud mullukevadisest eelarvestrateegiast lähtuvaid valitsussektori tarbimise ja palgakulude prognoose, mille prognoosieeldused on kiire inflatsiooni oludes aegunud. Lisaks pole prognoosi koostamisel arvesse võetud uue koalitsiooni juulis avalikustatud kulumeetmeid.

Seetõttu leidis eelarvenõukogu, et suvises prognoosis on oluliselt alahinnatud valitsussektori kulude mahtu, eelarvepuudujääki ja võlakoormust aastatel 2023‒2026, mis omakorda avaldab mõju teistele prognoositavatele majandusnäitajatele.

Erikomisjoni istungile on kutsutud rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Raoul Lättemäe ja riigi rahanduse talituse juhataja Kadri Klaos, eelarvenõukogu esimees Raul Eamets ja riigikontrolli esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles