EL eraldab Ukrainale veel raha sõjalisteks kulutusteks (1)

Copy
Ukraina sõjaväe suurtükiväediviisi sõdur vene mahajäetud tankitõrje relvadega.
Ukraina sõjaväe suurtükiväediviisi sõdur vene mahajäetud tankitõrje relvadega. Foto: IMAGO / Vudi Xhymshiti

Euroopa Liit kavatseb eraldada Ukrainale senistele miljarditele eurodele lisaks veel raha sõjalisteks kulutusteks, ütles teisipäeval ühenduse välispoliitikajuht Josep Borrell.

Konkreetseid arve ta Euroopa Parlamendis kõneldes ei nimetanud, kuid teada on, et EL on andnud Ukrainale kokku 2,5 miljardit eurot, ja Borelli büroo vihjas, et uus panus on umbes sama suur kui eelmised viis väljamakset ehk 500 miljonit eurot.

«Me paneme varsti lauale mõned konkreetsed ettepanekud. Liigume kuuenda sõjalise abi makse poole, mis tuleb Euroopa rahutagamise rahastu (European Peace Facility) kaudu,» ütles Borrell.

Ukraina kasutab raha Vene vägede vastaseks võitluseks vajalike relvade eest tasumiseks.

Viimastel päevadel on Ukraina väed lääneriikide rakettide ja suurtükkide toel Vene väed riigi idaosas suurtelt aladelt tagasi tõrjunud.

EL on lubanud anda Ukrainale veel 9 miljardit eurot mittesõjalist toetust. Ühe miljardi on Kiiev juba kätte saanud ning heaks on kiidetud veel viis miljardit.

Borrelli sõnul sõltub ülejäänud kolm miljardit liikmesriikide nõusolekust.

«Kahtlemata tuleb teha veel palju enam. Aga selleks on rahvusvahelised finantsinstitutsioonid, mitte ainult Euroopa Liit,» ütles ta ja märkis, et Kiiev peab kõnelusi Rahvusvahelise Valuutafondiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles