Külm dušš: USA hinnatõus oli oodatust suurem

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Kuigi prognoosijad lootsid, et langevad kütusehinnad ohjeldavad ka inflatsiooni, kerkisid kaupade ja teenuste hinnad USAs augustis oodatust enam.
Kuigi prognoosijad lootsid, et langevad kütusehinnad ohjeldavad ka inflatsiooni, kerkisid kaupade ja teenuste hinnad USAs augustis oodatust enam. Foto: SCOTT OLSON/ AFP/ Scanpix

USA augusti inflatsioon oli prognoositust kiirem, mis tähendab, et keskpank Föderaalreserv peaks sel kuul intressimäärasid järsult kõrgemale tõstma.

Kuuga kerkisid tarbijahinnad USAs 0,1 protsenti. Kuigi energiahinnad mõnevõrra langesid, ei suutnud see tasandada teenuste ning teiste kulukategooriate hinnatõusu, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.

Eelmise aasta augustiga võrreldes kerkisid kaupade ja teenuste hinnad 8,3 protsent.

Dow Jonesi analüütikud ootasid kuiseks hinnalanguseks 0,1 protsenti, kirjutab USA populaarne investorite kanal CNBC.

Turud on oodanud, et USA keskpank Föderaalreserv kergitab intressimäärasid järgmisel nädalal 0,75 protsendipunkti võrra. Pärast tänast inflatsiooninäitaja ilmsiks tulekut on selge, et poole protsendipunkti mahus intressitõstmine on täiesti laualt maas ning 10% tõenäoususega tõsteakse laenuraha hinda isegi terve protsendipunkti võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles