Venemaa eelarve kuivab energiaekspordi vähenedes kokku (2)

Erkki Erilaid
Copy
Nord Stream 2 torujuhe Saksamaal.
Nord Stream 2 torujuhe Saksamaal. Foto: Hannibal Hanschke

Venemaa riigieelarve augustikuine puudujääk viitab nafta- ja gaasiekspordi tulude järsule langusele.

Venemaa 2022. aastal kogunenud eelarve ülejääk on peaaegu haihtunud pärast seda, kui energiaekspordi järsk langus tõi augustis kaasa 360 miljardi rubla (5,9 miljardi euro) suuruse puudujäägi, kirjutas Financial Times.

Kui Venemaa eelarve oli aasta esimese seitsme kuuga peaaegu 500 miljardi rubla ulatuses ülejäägis, siis eelmisel kuul langes kumulatiivne ülejääk kõigest 137 miljardi rublani. Analüütikute hinnangul viitab see suurele eelarvedefitsiidile augustis, mida saab põhjendada vaid nafta- ja gaasitulude järsu vähenemisega.

Venemaa gaasivood Euroopasse on kahanenud ligikaudu viiendikuni sõjaeelsetest tarnetest. Septembri alguses teatas Kreml, et jätab Saksamaale kulgeva Nord Stream 1 gaasijuhtme määramata ajaks suletuks, kui neile kehtestatud sanktsioone ei tühistata.

Venemaa riigi rahandusseisu järsk halvenemine on agressorile uus suur löök pärast Venemaa armee lüüasaamist Kirde-Ukrainas. Vene nafta- ja gaasitulud, mis moodustavad tänavu ligi poole seni laekunud eelarvetuludest, langesid perioodil jaanuarist augustini aastavõrdluses 18 protsenti. Eelarve muud tulud langesid veelgi kiiremini, 37 protsenti. Midagi head ei paista ka tulevikus, sest EL keelustas augustis Venemaa kivisöe sisseveo ja toornafta impordikeeld peaks jõustuma detsembris.

Venemaa suutis veel esimesel poolaastal sanktsioonide mõjule vastu pidada, sealhulgas ei omanud erilist efekti ka Moskva välisvaluutareservide külmutamine. Septembri alguses aga teatas riiklik gaasimonopol Gazprom, et ettevõtte toodang langes aasta esimese kaheksa kuuga aastavõrdluses 15 protsenti. Eksport, mis suundub valdavalt Euroopasse, vähenes samas enam kui kolmandiku võrra. Tulud näivad eriti kiiresti kärbuvat pärast seda, kui Venemaa peatas septembri alguses Nord Streami gaasivood.

Venemaa majandusministeeriumi sõnul vähenes Vene majandus juulis 4,3 protsenti võrrelduna eelmise aasta juuliga. Analüütikud ennustavad, et energiaekspordi vähenemine tähendab Venemaale ka järgmisel aastal 5-protsendilist majanduslangust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles