Scholz tahab energiaturureformi talveks ellu viia (1)

Copy
Saksa liidukantsler Olaf Scholz Nord Streami torujuhtme remonditud turbiini ees.
Saksa liidukantsler Olaf Scholz Nord Streami torujuhtme remonditud turbiini ees. Foto: IMAGO/Christoph Reichwein (crei)

Saksa liidukantsler Olaf Scholz ütles teisipäeval, et tahab viia kiirelt läbi energiaturureformi, mis leevendaks elektrihindade järsku kasvu sel talvel.

Venemaa on alates Ukraina ründamisest gaasitarneid Euroopale järsult vähendanud, mis on viinud selle kütuse hinna järsult üles ja tõstnud elektriarveid. Gaasi mitte kasutavad elektritootjad, sealhulgas tuuma-, päikese- ja taastuvelektrifirmad, on teeninud rekordkasumeid, kuna turuhinna määrab gaasist toodetud elekter, märkis Scholz Berliinis peetud kõnes.

Saksamaa ja Euroopa Liit on töötanud välja ettepaneku elektritootjate hõlptulu hiigelarvete all kannatavate tarbijate aitamiseks koorida.

«Surume selle nüüd väga kiiresti läbi, et saaksime leevendada survet tarbijatele ja firmadele,» ütles Scholz kõnes. «See juhtub kiirusel, mis on vajalik selle kontrolli alla saamiseks sel talvel.»

Saksamaa on püüdnud oma gaasihoidlaid talvise kütteperioodi eel täita ja asunud ehitama kiirelt uusi terminale gaasi importimiseks mujalt kui Venemaalt.

Euroopa suurim majandus on lükanud taas käima ka kinni pandud kivisöejaamad, samuti otsustati hiljuti hoida aprillini töös kaht tuumaelektrijaama, mis pidanuks tänavu suletama.

Lisaks on valitsus käinud välja 65 miljardi eurose plaani energiahinnakasvu mõjude leevendamiseks, mis näeb ette abiraha pensionäridele ja õpilastele.

Elektrihindade hüpet peab oma suurimaks raskuseks ka Saksamaa autotööstus, teatas teisipäeval tööstuslobi VDA.

Umbes 95 protsenti VDA küsitletud firmadest ütles, et on hinnakasvust raskelt või väga raskelt koormatud, lobigrupi hinnangul on see teinud Saksamaa «konkurentsivõimetuks».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles