iPhone 14 töötab merel ka SOS satelliitmajakana nagu EPIRB

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Sellised ongi uus iPhone 14 ja iPhone 14 Plus, mis töötavad merel ka EPIRB päästemajakana
Sellised ongi uus iPhone 14 ja iPhone 14 Plus, mis töötavad merel ka EPIRB päästemajakana Foto: Apple

Septembris avalikustatud Apple uus nutitelefon iPhone 14 on varustatud hädaabikutsefunktsiooniga, mis töötab satelliitsideühendust kasutades merel nagu EPIRB-päästemajakas. Kahe aasta pärast hakatakse teenuse eest kuutasu küsima.

Apple teatas, et septembris turule toodud nutitelefoni iPhone 14 saab kasutada merel ka SOS päästemajakana. Telefoni sisse ehitatud «Emergency SOS» funktsioon edastab satelliitsüsteemi kaudu hädaabikutse ka siis, kui telefon ei ole mobiilside leviulatuses. 

Reisi- ja kaubalaevadel kohustuslik seade - EPIRB on raadiomajakas, mis aktiveerimise korral saadab välja digitaalse hädaabikutse koos laeva andmete ja asukohainfoga. Seade kasutab andmete edastamiseks satelliitsidet ning hädaabikutsung edastatakse otse merepäästekeskusse. 

Tavapärane EPIRB on suhteliselt suure antenniga ning kallis seade, mida lisaks kommertslaevadele kasutavad ka avamerepurjetajad ning luksusjahid, mis liiguvad tihti väljaspool mobiiltelefonivõrgu andmeside leviulatust. Apple kinnitas pressiavalduses, et on suutnud lahendada EPIRB sarnase lahenduse jaoks vajalike komponentide paigutamise mobiiltelefoni korpusse ning töötanud välja vastava tarkvara. «Ühendus on võimalik, kui telefon suunata otse satelliidi poole. Kuna satelliidid lendavad nii kõrgel, et on inimsilma jaoks enamasti märkamatud, oleme töötanud välja unikaalse rakenduse, mis juhendab, kuhu telefon suunata ning püsida ühenduses, kui satelliit edasi liigub. Nii ei ole seadmel suurt antenni vaja,» selgitas firma. 

Et info hädaabikutsungi detailide kohta jõuaks kiiresti päästjateni ka ebakindla andmeside oludes, on Apple seadmesse eelprogrammeeritud ka olulisemad sõnumid ning vastused merevalvekeskuse tõenäolistele küsimustele. Nii ei pea abivajaja kriitilistel hetkedel kulutama aega sõnumite sisestamiseks. «Mida vähem sõnumeid kirjutad ja saadad, seda kiiremini abi saad,» selgitas firma oma avalduses. 

Kui merevalvekeskus on iPhone 14 kaudu välja saadetud hädaabiteate vastu võtnud, saab suhtlust jätkata otse vastava merevalvekeskusega. Kuigi süsteem peab toimima automaatselt, kinnitas Apple, et on hädaabikutsungte edastamiseks rajanud maapealsete releejaamade võrgustiku, mille töötajad tagavad, et SOS-kutsungid jõuavad kindlasti õige piirkonna merepäästeametnikeni. 

Lisaks konkreetse hädaabijuhtumi detailidele ja asukohainfo edastamisele merepäästekeskusse võimaldab «Emergency SOS» funktsioon saata kasutaja asukohainfo ning terviseäpi andmeid ka teistele hädaolukorra kontaktidele, näiteks pereliikmetele, sõpradele või arstile. 

Apple hakkab teenuse eest kuutasu küsima, kuid uue iPhone 14 ostjatele on see kaheks aastaks tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles