EIS otsib ettevõtete kosmosenõustajat

BNS
Copy
Kosmos.
Kosmos. Foto: Mark Garlick / SWNS/ Scanpix

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus (EIS) kuulutas välja riigihanke, et leida aastateks 2022 ja 2023 ettevõtetele kosmosevaldkonnas teadus- ja tootearenduse nõustamis- ning tugiteenuste osutaja.

Hanke eesmärk on tagada täielik ja ajakohane ülevaade Eesti ettevõtetest, mis juba tegutsevad või millel on potentsiaali töötada kosmosevaldkonnas; tagada tõhus Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA), Euroopa Meteoroloogiliste Satelliitide Kasutamise Organisatsiooni (EUMETSAT), Euroopa Liidu Kosmoseprogrammi Ameti (EUSPA) ja Euroopa Liidu kosmoseprogrammidega seonduva info jagamine Eestis ettevõtetele ja teadus-arendusasutustele; ning suurendada ESA ja Euroopa Liidu programmides osalevate Eesti ettevõtete arvu.

Samuti soovitakse suurendada Eesti ettevõtete ja teadus-arendusasutuste teadlikkust ja selle kaudu nende eduka osalemise määra ESA ja Euroopa Liidu hangetes ja programmide pakkumiskutsetes; edendada koostööd siseriiklikul tasemel ja rahvusvaheliselt teiste ESA liikmesriikide kosmoseagentuuride ja valdkonna ettevõtete ja organisatsioonidega Euroopas ja globaalselt; ning tõsta kosmosega seonduvate ettevõtete määra, kes võetakse Eesti ESA äriinkubaatorisse, lõpetavad edukalt inkubatsiooni ning jätkavad kasvu läbi agentuuri programmide.

Pakkumusi saab hankele esitada 28. septembrini. Hanke tulemusel on kavas sõlmida 12-kuune raamleping, eeldatava kogumaksumusega 175 000 eurot.

Pakkuja peab tagama teenuse osutamiseks vähemalt seitsmeliikmelise meeskonna, kellest 4–6 peavad olema konsultandid.

Eesti koostöö Euroopa Kosmoseagentuuriga algas aastal 2011 ja alates 2015. aasta septembrist on Eesti ESA täisliige. Suhetes ESA-ga esindab Eesti huve ning koordineerib vajalikke tegevusi Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse Kosmosebüroo ja Eesti ESA delegatsioon. Aastatel 2011–2021 on Eesti ettevõtted ja teadus-arendusasutused sõlminud agentuuriga 100 lepingut.

Euroopa Liidu Kosmoseprogrammi Amet on loodud aastal 2021 Euroopa Liidu kosmoseprogrammi elluviimiseks. EUSPA kaudu realiseeritakse Euroopa Maa kaugseire programmi Copernicus, Euroopa positsioneerimise programmi Galileo ja satelliitside programmi GovSatCom. Euroopa kosmosprogrammi maht perioodil 2021–2027 on 14,5 miljardit eurot. Programmi realiseerimiseks teeb EUSPA erinevaid hankeid, kus saavad osaleda ka Eesti ettevõtted ja asutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles