Hiiumaale tuleb Eesti esimene kogukondlik päikesepark

PM Majandus
Copy
Päikesepargid katusel on järjest levinumad: Orissaare Konsumi katusel on samuti päikesepark.
Päikesepargid katusel on järjest levinumad: Orissaare Konsumi katusel on samuti päikesepark. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Hiiumaale tuleb Eesti esimene kogukondlik päikesepark, mis rajatakse HeaEnergiaMaja nimelise koostöötamise keskuse katusele. 

Energiaühistu juhi Märt Helmja sõnul on tegemist ühistu esimese pääsukesega ja on märgilise tähtsusega, et see sünnib just Hiiumaale, kus taastuvenergia tootjatel kõige keerulisem alustada.

«See annab kindlust, et kogukonnapargid suudavad tuua lahendusi sinna, kus neid kõige rohkem vaja on,» rääkis Helmja.

Kärdla keskel asuva äri-, tootmis- ja büroohoone ehk HeaEnergiaMaja 13 kW päikesepark annab võimaluse investeerida taastuvenergiasse ka neil, kel enda majapidamise juures see mingil põhjusel võimalik pole.

«Energiaühistu esimese päikesepargi tulek näitab, et kogukonnaenergeetika on Eestis võimalik ning igaühel meist on võimalik sellest ühistuliikmena osa saada,» ütles Helmja. Ta lisas, et taastuvenergia investeeringud sobivad nii neile, kes soovivad teenida pikaajalist stabiilset tulu kui ka neile, kes soovivad edendada ühistulist energiatootmist ja jätta lastele rohelisem Eesti.

Energiaühistud on lahendus ka kohalikele omavalitsustele, kes soovivad avalikud hooned katta päikesepaneelidega. Valla eelarve asemel saab selleks kaasata energiaühistu kaudu vahendid kohalikelt elanikelt – vald saab kohapeal toodetud taastuvenergia, kohalik kogukond panustada teenuste jätkamisse ning jätta energiafirmadele makstav raha kogukonda.

Hetkel on Energiaühistul 82 liiget, kellel kõigil on võimalik HeaEnergiaMaja päikesepargi projekti investeerida. Jooksvalt lisanduvad uued liikmed saavad võimaluse investeerida juba järgmisesse Energiaühistu taastuvenergia projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles