Kuidas lõpetada Ukraina sõjapõgenikuga töösuhet?

PM Majandus
Copy
Ukraina töötajad. Pilt on illustratiivne.
Ukraina töötajad. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Lugeja küsib: meie ettevõttes on tööl Ukraina sõjapõgenik, kuid nüüd soovib ta kodumaale naasta. Millised õigused on temal ja minul töölepingu lõpetamiseks ning kas tööandjana peaksin inimest kuidagi toetama?

Vastab tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Kaire Saarep:

Kui Ukraina kodanik soovib kodumaale naasta, on töösuhte lõpetamiseks mitu võimalust. Töötaja võib ise töösuhte katseajal või peale katseaega omal soovil üles öelda, kuid järgida tuleb katseajal 15-kalendripäevast ja hiljem 30-kalendripäevast etteteatamistähtaega.

Kuivõrd Ukraina sõjapõgenik on emotsionaalselt keerulises olukorras, siis võiks tööandja püüda teda igati aidata.

Kaire Saarep

Selline etteteatamine võib olla siiski liiga pikk, sest olukord ukrainlaste kodumaal pidevalt muutub ja selle tõttu võivad Eestist lahkumise otsused ka ootamatumalt saabuda. Sellisel juhul on tööandjal võimalik töösuhe üles öelda töölepingu seaduse § 88 lg 1 p 2 alusel. Põhjuseks ongi töötajast tulenev ootamatu olukord, mis ei võimalda tal enam tööülesannetega jätkata. Samal põhjusel saab jätta ka etteteatamistähtaja järgimata.

Tööandja ja töötaja võivad tähtajalise ja tähtajatu töölepingu lõpetada igal ajal ka kokkuleppel. Kuivõrd Ukraina sõjapõgenik on emotsionaalselt keerulises olukorras, siis võiks tööandja püüda teda igati aidata.

Kui põgenik lahkub riigi pakutud majutusest, siis tuleb tal sellest teavitada ka sotsiaalkindlustusameti kontaktisikut või majutusasutust. Vajadusel saab ta pöörduda ukrainakeelsele ohvriabi kriisitelefonile (iga päev kell 16–20, telefon 116 006), või kui ta vajab tasuta transporti Ukrainasse, siis tuleks tal ühendust võtta Ukraina re-integratsiooniministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles