Kreeka rannavalve tegi Türgi reisilaeva suunas hoiatuslasud (2)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Kreeka rannavalvealused Kardamena sadamas Kosi saarel Dodecanese meres
Kreeka rannavalvealused Kardamena sadamas Kosi saarel Dodecanese meres Foto: HELLENIC COAST GUARD / HANDOUT

Türgi võimud teatasid, et Kreeka rannavalvelaev avas rahvusvahelistes vetes tule reisilaeva suunas. Inimesed ega alused intsidendis vigastada ei saanud, kuid juhtum suurendas kahe NATO riigi vahelisi pingeid Vahemere idaosas. 

Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis teatas, et tegemist on naaberriigi poolse kiusamisega. Juhtum leidis aset Egeuse mere põhjaosas, kus kaks Kreeka rannavalvelaeva püüdsid laevakontrolliks kinni pidada Ida-Aafrika riigi Comorose lipu all seilanud 93-meetri pikkust reisilaeva Anatolian. Laeval oli 18 meeskonnaliiget, keegi neist juhtumis vigastada ei saanud, teatas Bloomberg. 

Kreeka mereniministeeriumi anonüümsust palunud allika teatel sõitis Anatolian välja lülitatud transponderiga, mistõttu rannavalvelaevad nõudsid laeva peatumist, et seda kontrollida. Türgi laeva kapten keeldus ning lisas kiirust, millele kreeklased vastasid hoiatuslaskudega õhku, mitte reisilaeva suunas. Ministeerium ei ole intsidendi üksikasju ametlikult kommenteerinud. 

Pinged kahe NATO liikmesriigi, naaberriikide Türgi ja Kreeka vahel on püsinud juba aastakümneid, eelkõige puudutavad need territoriaalseid vaidlusi ja Kreeka vägede kohalolekut Dodecanese merel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles